Cofnij
sałatka z grillowanym kurczakiem

Sałatka z grillowanym kurczakiem

Porcje 6
Kalorie 296 kcal

Składniki
  

  • główka sałaty lodowej można zastąpić mix-em sałat, rukola (ostrzejszy smak), roszponką (delikatny smak), sałatą rzymską lub pekińską
  • ok. 300 g pomidorków koktajlowych (lub nieco więcej)
  • jeden duży albo dwa małe zielone ogórki
  • mała czerwona cebulka
  • puszka kukurydzy, odsączona (waga po odsączeniu około 280 - 290 g)

piersi plus marynata:

  • 2 większe piersi z kurczaka (łącznie około 400 - 500 g)
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku – starte lub przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżeczki suszonego oregano lub innych ulubionych ziół np. ziół prowansalskich lub suszonego tymianku (lub mix-u tych przypraw)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można dać więcej, jeśli lubisz wyraźniejszy smak)
  • sól i pieprz np. 3/4 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka miodu lub cukru - opcjonalnie

Składniki na prosty sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego (np. rzepakowego)
  • 1 mały ząbek czosnku – starty lub przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (lub innej ulubionej)
  • łyżeczka ulubionych ziół np. oregano, zioła prowansalskie, suszony tymianek
  • łyżeczka miodu lub cukru - opcjonalnie, dla balansu
  • sól i pieprz do smaku np. 1/3 łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu (lub więcej)

Instrukcje
 

  • Zacznij od piersi kurczaka. Jeśli pierś z kurczaka ma nierówną grubość (a z reguły tak jest) to lekko i delikatnie ją rozbij na grubość ok. 1,5–2 cm. Rozbij lekko, ale nie za cienko, bo to nie mają być cienkie filety:) Dzięki temu upiecze się równomiernie i nie wyschnie. Można to zrobić tłuczkiemdnem rondla, lub nawet wałkiem. Jeśli masz to polecam rozbić mięso pod woreczkiem foliowym z suwakiem, dzięki temu mięso nie będzie się mocno rozgrywać – taki woreczek foliowy jest grubszy i “bardziej odporny” na uderzenia niż folia spożywcza. Piersi z kurczaka przełóż do miski.
  • Przygotuj prostą marynatę do kurczaka. Możesz użyć dowolnej swojej albo użyć mojej. W miseczce wymieszaj do połączenia olej lub oliwę, starty czosnek, oregano lub inne ulubione zioła, sok z cytryny, sól i pieprz i miód (lub cukier). Oblej marynatą piersi z kurczaka i dobrze przemieszaj, tak aby marynata oblepiła mięso. Przełóż mięso do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, jeśli masz czas).
  • Przygotuj warzywa. Sałatę przekrój na pół, wytnij głąb i pokrój ja na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Sałata lodowa jest chrupka, więc zamiast kroić możesz ją też poszarpać. Ogórka pokrój w plasterki, pomidorki przekrój na pół, a czerwoną cebulkę pokrój w cienkie półplasterki. Kukurydzę z puszki odsącz. Ułóż na większym naczyniu albo przełóż do miski wszystkie warzywa.
    💡 Wskazówka: Sałaty lodowej nie siekaj zbyt drobno – jej atutem jest chrupkość i świeżość. Najlepiej sprawdza się w większych, ale lekkich kawałkach.
  • Porządnie rozgrzej grill. Grill (węglowy, gazowy lub patelnia grillowa) powinien być dobrze rozgrzany. Dla klasycznego grilla – żar, ale bez otwartego ognia. Patelnia: średnio-wysoka temperatura. Zetrzyj nadmiar oleju ręcznikiem papierowym – nie może kapać tłuszczem, bo będzie się palić i dymić. Pozostaw cienką warstwę z przyprawami. Grilluj po 4–6 minut z każdej strony, w zależności od grubości piersi. Nie ruszaj mięsa co chwilę – daj mu się przyrumienić i oderwać od rusztu/patelni dopiero po kilku minutach. Po zdjęciu z grilla odstaw pierś na 3–5 minut, przykrytą np. folią aluminiową. Dzięki temu soki „wrócą” do środka i mięso będzie soczyste.
    💡 Wskazówka: Aby mieć pewność, że pierś z kurczaka jest dobrze ugrillowana, sprawdź stopień wysmażenia – mięso w środku nie powinno być różowe. Najdokładniej zrobisz to za pomocą termometru kuchennego – wewnątrz pierś powinna mieć 72–75°C. Jeśli nie masz termometru, przetnij najgrubszą część i upewnij się, że sok wypływa klarowny, a mięso w środku białe.
  • Pokrój piersi z kurczaka na grubsze paski albo większą kostkę. Przygotuj sos, czyli w kubeczku wymieszaj ze sobą: olej albo oliwę, starty czosnek, sok z cytryny, musztardę np. Dijon, sól i pieprz, ulubione suszone zioła np. oregano albo miód w formie płynnej lub cukier (miód albo cukier jest opcjonalny, ale polecam dodać dla balansu smaku). Po przygotowaniu polej sosem wszystkie składniki i delikatnie wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić sok po wszystkich składnikach.

Film