Cofnij
sałatka z orzo kurczakiem i serem

Sałatka z kurczakiem i makaronem orzo.

Porcje: 6
Kalorie: 598

Składniki
  

  • 200 g makaronu orzo (waga przed ugotowaniem)
  • dwie większe piersi z kurczaka (ok. 500 - 600 g łącznie)
  • jeden świeży ogórek szklarniowy
  • 150 g żółtego sera np. Cheddar, Gouda, Edamski
  • dwa awokado (można tylko jedno, ale lepiej dwa)
  • dwie marchewki (200 g łącznie)
  • sól, pieprz i słodka papryka do doprawienia piersi kurczaka - ilość według uznania
  • mąka do posypania piersi kurczaka - według uznania
  • tłuszcz do podsmażeni mięsa
Składniki na sos
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 4 czubate łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu w formie płynnej lub cukru
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i pół łyżeczki pieprzu (lub według smaku)

Method
 

  1. Zacznij od ugotowania makaronu. Makaron wsyp do wrzącej i osolonej wody i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Zdecydowanie najlepiej ugotować makaron al dente – czas gotowania al dente powinien być podany na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź na sitku i przełóż do miski
  2. Ogórka oraz awokado pokrój na małe kawałki i również przełóż do miski. Marchewkę oraz żółty ser zetrzyj na tarce grubych oczkach, a potem przełóż do miski. Opcjonalnie możesz też dodać pokrojoną na małe kawałki czerwoną cebulkę.
  3. Umyj i osusz pierś z kurczaka papierowym ręcznikiem. Jeśli pierś jest gruba, możesz ją przekroić wzdłuż na cieńsze kotlety (szybciej się usmażą). Dobrze dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku z obydwu stron. Posyp mąką pszenną, również z obydwu stron. Smaż na rozgrzanym oleju przez 3–4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie złociste, a w środku nie będzie surowe. Jeśli używasz grubszych kawałków, możesz przykryć patelnię na ostatnią minutę, żeby ciepło równomiernie rozeszło się w środku. Po usmażeniu odstaw mięso na 2–3 minuty na talerz, aby soki się równomiernie rozprowadziły, a potem pokrój na mniejsze kawałki np. kostkę.
  4. Przygotuj sos, czyli w miseczce umieść majonez, kwaśną śmietanę, musztardę np. Dijon, sok z cytryny, miód w formie płynnej albo cukier, sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolity sos, a potem polej wszystkie składniki sałatki. Przemieszaj, aby rozprowadzić sos po wszystkich składnikach.

Film