Zacznij od ugotowania makaronu. Makaron wsyp do wrzącej i osolonej wody i gotuj według instrukcji na opakowaniu. Zdecydowanie najlepiej ugotować makaron al dente – czas gotowania al dente powinien być podany na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź na sitku i przełóż do miski
Ogórka oraz awokado pokrój na małe kawałki i również przełóż do miski. Marchewkę oraz żółty ser zetrzyj na tarce grubych oczkach, a potem przełóż do miski. Opcjonalnie możesz też dodać pokrojoną na małe kawałki czerwoną cebulkę.
Umyj i osusz pierś z kurczaka papierowym ręcznikiem. Jeśli pierś jest gruba, możesz ją przekroić wzdłuż na cieńsze kotlety (szybciej się usmażą). Dobrze dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką w proszku z obydwu stron. Posyp mąką pszenną, również z obydwu stron. Smaż na rozgrzanym oleju przez 3–4 minuty z każdej strony, aż mięso będzie złociste, a w środku nie będzie surowe. Jeśli używasz grubszych kawałków, możesz przykryć patelnię na ostatnią minutę, żeby ciepło równomiernie rozeszło się w środku. Po usmażeniu odstaw mięso na 2–3 minuty na talerz, aby soki się równomiernie rozprowadziły, a potem pokrój na mniejsze kawałki np. kostkę.
Przygotuj sos, czyli w miseczce umieść majonez, kwaśną śmietanę, musztardę np. Dijon, sok z cytryny, miód w formie płynnej albo cukier, sól i pieprz do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj na jednolity sos, a potem polej wszystkie składniki sałatki. Przemieszaj, aby rozprowadzić sos po wszystkich składnikach.