Cofnij
sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem

Sałatka z makaronem orzo, kurczakiem i warzywami.

Czas przygotowania 30 minuty
czas odstawienia 15 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje 6
Kalorie 494 kcal

Składniki
  

  • 250 g makaronu orzo (waga suchego makaronu)
  • 1 brokuł - 500 g
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • jedna mała czerwona cebulka albo pół dużej
  • 2 piersi z kurczaka - około 400 - 500 g
  • olej do smażenia piersi z kurczaka - według potrzeb, około 3 łyżki

Składniki do obtoczenia piersi z kurczaka:

  • około pół szklanki mąki do otoczenia
  • sól i pieprz do doprawienia kurczaka - według potrzeb
  • słodka papryka w proszku - około 3/4 łyżeczki lub według potrzeb
  • czosnek granulowany - około 3/4 łyżeczki lub według potrzeb
  • oregano albo zioła prowansalskie - około 3/4 łyżeczki lub według potrzeb

Składniki na sos/dressing:

  • 3 łyżki ulubionego majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego albo jogurtu greckiego
  • łyżeczka ulubionej musztardy np. Dijon
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • mały pęczek koperku, posiekany
  • sól i pieprz do smaku np. 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu (lub więcej)
  • łyżeczka miodu albo czubata łyżeczka cukru można więcej
  • jeden starty na tarce albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania makaronu orzo we wrzącej i osolonej wodzie. Czas gotowania według instrukcji na opakowaniu. Do tej sałatki polecam ugotować makaron al dente (czas gotowania al dente powinien być podany na opakowaniu). Ugotować makaron orzo al dente oznacza, że powinien być miękki, ale wciąż lekko sprężysty i stawiać delikatny opór podczas gryzienia, co zapewnia idealną konsystencję. Po ugotowaniu makaronu przepłucz go zimną wodą, dobrze odcedź i przełóż do miski. Możesz wlać na makaron łyżkę oleju i go przemieszać z olejem, aby się nie sklejał podczas przygotowania pozostałych składników. Do makaronu dodaj też przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i pokrojoną drobno czerwoną cebulkę.
  • Brokuł podziel na różyczki, a każdą różyczkę podziel jeszcze na połowę, aby kawałki były mniejsze. Zagotuj wodę z garnku i dodaj łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru oraz opcjonalnie łyżkę soku z cytryny. Kiedy woda się zagotuje to wrzuć różyczki brokułu i gotuj około 4 minuty aż będę miękkie, ale wciąż jędrne. Po ugotowaniu przepłucz delikatnie na sitku zimną wodą, dobrze odcedź i przełóż do miski do reszty składników.
    Uwaga! Pokrojone różyczki brokułu możesz też ugotować na parze. Gotuj różyczki przez około 3–5 minut. Krótszy czas sprawi, że będą bardziej jędrne, a dłuższy – miększe.
  • Przygotuj piersi z kurczaka. Piersi z kurczaka dobrze dopraw solą i pieprzem z obydwu stron. Posyp również czosnkiem granulowanym, słodką papryką w proszku i oregano (albo ziołami prowansalskimi), również z obydwu stron. Piersi obtocz w mące z obydwu stron. Na patelni rozgrzej olej i smaż piersi aż co całkowitego usmażenia.
    Smaż na średnim ogniu przez około 6-8 minut z każdej strony, przykrywając patelnię pokrywką, aby równomiernie się dopiekły. Aby sprawdzić, czy piersi dobrze się usmażyły polecam naciąć pierś w najgrubszym miejscu – mięso powinno być białe i soczyste, bez różowego środka. Możesz też sprawdzić termometrem kuchennym, czy piersi się usmażyły – wewnętrzna temperatura mięsa powinna wynosić około 75°C. Po usmażeniu przełóż piersi na talerz/deskę do krojenia i odczekaj około 5 minut (w tym czasie możesz przygotować sos). Po 5 minutach pokrój piersi na małe kawałki (paski albo kostkę) i przełóż mięso do miski.
  • Przygotuj dressing/sos. W miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt naturalny gęsty, musztardę, słodką paprykę w proszku, pieprz i sól, starty ząbek czosnku, posiekany koperek oraz miód w formie płynnej (ewentualnie cukier, ale lepiej miód). Dobrze przemieszaj wszystkie składniki aż do jednolitego połączenia, polej sosem wszystkie składniki sałatki i delikatnie, ale dokładnie wszystko przemieszaj. Warto odczekaj minimum 15 minut przed podaniem, aby składniki trochę się przegryzły.

Film