Cofnij
sałatka z makaronem orzo i szynką

Sałatka z makaronem orzo, szynką i kukurydzą.

5 z 1 głos
Czas przygotowania 25 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 8
Kalorie: 329

Składniki
  

  • 200 g makaronu orzo (waga suchego makaronu)
  • 2 ogórki zielone/szklarniowe
  • 200 g sera żółtego ulubionego/mozzarelli
  • kukurydza z puszki (około 250 - 300 g)
  • 3 jajka, rozmiar L, ugotowane na twardo
  • 200 g dowolnej, ulubionej szynki
  • pęczek koperku lub natki pietruszki
  • około 3/4 łyżeczki soli do posypania ogórków
  • sól i pieprz do smaku - na sam koniec, w razie konieczności
Składniki na sos:
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu greckiego albo gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • pieprz - około pół łyżeczki
  • łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego/ryżowego

Method
 

  1. Odetnij końcówki świeżego ogórka, przekrój go wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na małe kawałki. Przełóż ogórka do miski, posyp około ¾ łyżeczki soli i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby puścił sok, po czym odcedź go na sitku. Przełóż ogórka do miski. W międzyczasie ugotuj makaron orzo według instrukcji na opakowaniu – najlepiej al dente. Po ugotowaniu odcedź makaron na sitku.
  2. Do miski dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę, pokrojoną na małe kawałki szynkę, pokrojone ugotowane jajka na twardo, starty ser oraz ugotowany i przestudzony makaron.
  3. Przygotuj sos, czyli w miseczce wymieszaj ze sobą majonez, jogurt grecki albo inny gęsty naturalny, musztardę np. Dijon, sok z cytryny (lub ocet jabłkowy) oraz pieprz. Sól dodasz ewentualnie potem, bo sam ogórek będzie już słony. Następnie polej sosem sałatkę, dodaj posiekany koperek lub jeśli wolisz to natkę pietruszki i dobrze wszystko przemieszaj. Teraz wypróbuj i w razie konieczności dopraw większą ilością przypraw np. solą czy pieprzem albo dodaj więcej majonezu lub jogurtu.

Film