Cofnij
sałatka z pieczonym batatem

Sałatka z pieczonym batatem i awokado.

Czas przygotowania 45 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 412

Składniki
  

  • 1 duży batat
  • 2 x awokado (dojrzałe)
  • 100 g rukoli
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 100 g sera np. pleśniowego, Gorgonzola, Halloumi, feta, kozi
Składniki na sos:
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 1 łyżka miodu w formie płynnej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku np. po 1/3 łyżeczki lub więcej

Method
 

  1. Zacznij od upieczenia batata. Obierz go i pokrój w kostkę. Polej go łyżką oliwy lub oleju i posyp solą i czarnym pieprzem. Dobrze przemieszaj. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 35 minut
  2. W międzyczasie do miski przełóż rukolę (umytą i osuszoną), pokrojone na kawałki awokado, pokrojony na kawałki ser (uwaga! Jeśli używasz sera Halloumi to podsmaż go najpierw na patelni do zrumienienia). Orzechy włoskie posiekaj. Zamiast orzechów możesz użyć prażone ziarna.
  3. Przygotuj sos, czyli w kubeczku wymieszaj ze sobą olej lub oliwę, sok z cytryny, miód w formie płynnej i sól oraz pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitego sosu.
  4. Do miski przełóż upieczone bataty i posiekane orzeszki (lub ziarna). Polej wszystko przygotowanym sosem i dobrze, ale delikatnie wszystko przemieszaj. Można podawać do razu albo warto odstawić sałatkę na około 30 minut do lodówki, aby składniki trochę się przegryzły.

Film