Cofnij
sałatka z truskawkami i fetą

Sałatka z truskawkami i serem Feta.

Czas przygotowania 10 minuty
Łączny czas 10 minuty
Porcje: 2 duże albo 4 małe porcje
Kalorie: 286

Składniki
  

  • 400 g truskawek
  • 100 g sera feta lub opcjonalnie sera sałatkowego typu greckiego
  • 100 g baby szpinaku, rukoli lub roszponki
  • 50 g orzechów włoskich lub nerkowca (2 garście)
Składniki na sos/dressing:
  • 4 łyżki oleju roślinnego/oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki miodu w formie płynnej
  • sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu lub nieco więcej
  • pół łyżeczki musztardy np. Dijon albo miodowa - opcjonalnie, ale mocno polecam

Method
 

  1. Truskawki umyj, osusz, odetnij szypułki i pokrój je w plasterki albo na ćwiartki. Przełóż liście baby szpinaku do miski (lub jeśli wolisz to rukoli lub roszponki) i wyłóż na nie truskawki.
  2. Dodaj pokruszony ser feta lub pokrojoną w drobną kostkę. Posyp też wszystko posiekanymi orzechami włoskimi lub orzechami nerkowca lub ulubionymi prażonymi ziarnami.
  3. W kubeczku wymieszaj ze sobą olej roślinny lub oliwę, sok z cytryny, miód w formie płynnej, sól i pieprz. Opcjonalnie dodaj też ulubioną musztardę np. Dijon lub miodową. Dobrze wszystko przemieszaj aż do jednolitego połączenia składników. Polej równomiernie sałatkę dressingiem i delikatnie, ale dokładnie wszystko przemieszaj, aby równomiernie rozprowadzić sos po wszystkich składnikach.

Film