Cofnij
sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Czas przygotowania 30 minuty
Czas pieczenia plus schładzania w lodówce 6 godziny
Łączny czas 6 godziny 30 minuty
Porcje 12
Kalorie 598 kcal

Składniki
  

Składniki na spód:

  • 250 g herbatników
  • 2 łyżki cukru
  • 70 g obranych pistacji niesolonych, posiekanych waga po obraniu
  • 175 g masła, roztopionego przygotowana masa ma mieć konsystencję mokrego piasku, jeśli 175 g będzie za mało, to dodaj nieco więcej np. 200 g.

Składniki na krem:

  • 600 g serka śmietankowego naturalnego (nie puszystego)
  • 150 g białego cukru (około 3/4 szklanki)
  • 1/4 szklanki śmietanki 30 %
  • 100 g kwaśnej śmietany 12 %
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 80 g pasty pistacjowej
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
  • 2 jajka, rozmiar L

Składniki na polewę:

  • 150 g białej czekolady, posiekanej
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %
  • 30 g pistacji niesolonych, obranych waga po obraniu
  • 80 g pasty pistacjowej

Instrukcje
 

  • Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij składniki odpowiednio wcześniej (około pół godziny wcześniej). Herbatniki przełóż do blendera i zblenduj je na „piasek”, czyli bardzo drobno. Jeśli nie masz blendera, to możesz herbatniki włożyć do grubszego woreczka foliowego i rozkrusz je za pomocą wałka.
    Pistacje (obrane z łusek) równiez przełóż do blendera i zblenduj je na drobne kawałki lub pokrusz je przy użyciu folii i wałka. Natomiast masło rozpuść w garnku.
  • W misce umieść pokruszone herbatniki i pokruszone pistacje oraz cukier i przemieszaj wszystko. Następnie wlej rozpuszczone masło, przemieszaj dobrze kilka razy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły i miały konsystencję „mokrego piasku”. Możesz też składniki połączyć dłonią.
  • Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp lekko bułką tartą, a następnie wyłóż tak przygotowane ciasteczka na spód tortownicy. Rozprowadź równomiernie po całym dnie oraz trochę po bokach (około 2 cm, nie musi być bardzo równo), używając dłoni, łyżki, szpatułki lub dna szklanki. Dociśnij, aby spód był zwarty i gładki.
    Wstaw torownicę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz spód przez około 8 minut. Po upieczeniu wyjmij spód i zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni (góra – dół).
  • Do miski wyłóż serki śmietankowe, dodaj biały cukier, kwaśną śmietanę 12 %, słodką śmietanę 30 %, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) oraz szczypta soli. Zmiksuj wszystko za pomocą miksera na gładką, jednolitą i puszystą masę (miksuj około 45 – 60 sekund).
  • Następnie do masy dodaj pastę pistacjową i dobrze zmiksuj tak, aby pasta połączyła się z masą. Kiedy się połączy to dodaj do masy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną i dobrze zmiksuj.
    W osobnym naczynku rozbełtaj dobrze dwa jajka, a kiedy będą rozbełtane to dodaj je do masy i ponownie wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
  • Masę ostrożnie przelej na podpieczony spód i rozprowadź po tortownicy. Możesz lekko stuknąć tortownicą o blat stołu, żeby masa lepiej rozeszła się po tortownicy. Następnie wstaw ją do piekarnika (piekarnik ustawiony na temp. 140 stopni) i piecz go około 60 minut.
    Po tym czasie otwórz piekarnik i lekko potrząśnij sernikiem. Brzegi powinny być ścięte i stabilne (mogą lekko odchodzić od formy, co jest dobrym znakiem), a środek lekko „galaretowaty” lub drżący, gdy potrząśniesz formą. To oznacza, że sernik jest jeszcze delikatnie niedopieczony w środku, co jest normalne. W trakcie stygnięcia i ewentualnego studzenia w piekarniku środek dojdzie i osiągnie odpowiednią konsystencję.
  • Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko uchyl lekko drzwi i trzymaj go w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez około półtora godziny do dwóch godzin aż do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu przełóż sernik do lodówki na około 5 godzin.
    Uwaga! Jeśli po 60 minutach pieczenia środek jest płynny lub mocno się chybocze, sernik potrzebuje jeszcze więcej czasu w piekarniku np. kolejne 10 – 20 minut. Wtedy, jeśli zauważysz, że wierzch zaczyna się zbyt mocno rumienić, przykryj sernik luźno folią aluminiową, aby zapobiec przypieczeniu.
  • Teraz trzeba przygotować pistacjową polewę. Posiekaj białą czekoladą. Pistacje posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej śmietankę 30 %, potem dodaj białą czekoladę i lekko mieszając trzymaj na ogniu aż biała czekolada ładnie się rozpuści. Potem zdejmij rondelek z ognia i od razu dodaj pastę pistacjową i dobrze wymieszaj, aby pasta połączyła się z resztą składników. Na koniec dodaj pokruszone pistacje i przemieszaj. Tak przygotowaną polewą wylej na wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Poczekaj aż polewa osiągnie temperaturę pokojową, nakryj sernik z wierzchu folia spożywczą albo aluminiową i włóż sernik z powrotem do lodówki, jeśli chcesz, aby polewa lekko stężała. Po tym czasie sernik będzie całkowicie gotowy.

Film