Czas pieczenia plus schładzania w lodówce 6 godzinygodzin
Łączny czas 6 godzinygodzin30 minutyminut
Porcje 12
Kalorie 598kcal
Składniki
Składniki na spód:
250 g herbatników
2 łyżki cukru
70 g obranych pistacji niesolonych, posiekanych waga po obraniu
175 g masła, roztopionegoprzygotowana masa ma mieć konsystencję mokrego piasku, jeśli 175 g będzie za mało, to dodaj nieco więcej np. 200 g.
Składniki na krem:
600 g serka śmietankowego naturalnego (nie puszystego)
150 g białego cukru (około 3/4 szklanki)
1/4 szklanki śmietanki 30 %
100 g kwaśnej śmietany 12 %
1/5 łyżeczki soli
80 g pasty pistacjowej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu waniliowego - opcjonalnie
2 jajka, rozmiar L
Składniki na polewę:
150 g białej czekolady, posiekanej
1/3 szklanki śmietanki 30 %
30 g pistacji niesolonych, obranychwaga po obraniu
80 g pasty pistacjowej
Instrukcje
Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc wyjmij składniki odpowiednio wcześniej (około pół godziny wcześniej). Herbatniki przełóż do blendera i zblenduj je na „piasek”, czyli bardzo drobno. Jeśli nie masz blendera, to możesz herbatniki włożyć do grubszego woreczka foliowego i rozkrusz je za pomocą wałka.Pistacje (obrane z łusek) równiez przełóż do blendera i zblenduj je na drobne kawałki lub pokrusz je przy użyciu folii i wałka. Natomiast masło rozpuść w garnku.
W misce umieść pokruszone herbatniki i pokruszone pistacje oraz cukier i przemieszaj wszystko. Następnie wlej rozpuszczone masło, przemieszaj dobrze kilka razy łyżką, aby składniki dobrze się połączyły i miały konsystencję „mokrego piasku”. Możesz też składniki połączyć dłonią.
Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp lekko bułką tartą, a następnie wyłóż tak przygotowane ciasteczka na spód tortownicy. Rozprowadź równomiernie po całym dnie oraz trochę po bokach (około 2 cm, nie musi być bardzo równo), używając dłoni, łyżki, szpatułki lub dna szklanki. Dociśnij, aby spód był zwarty i gładki.Wstaw torownicę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz spód przez około 8 minut. Po upieczeniu wyjmij spód i zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni (góra – dół).
Do miski wyłóż serki śmietankowe, dodaj biały cukier, kwaśną śmietanę 12 %, słodką śmietanę 30 %, ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) oraz szczypta soli. Zmiksuj wszystko za pomocą miksera na gładką, jednolitą i puszystą masę (miksuj około 45 – 60 sekund).
Następnie do masy dodaj pastę pistacjową i dobrze zmiksuj tak, aby pasta połączyła się z masą. Kiedy się połączy to dodaj do masy przesianą przez sitko skrobię ziemniaczaną i dobrze zmiksuj.W osobnym naczynku rozbełtaj dobrze dwa jajka, a kiedy będą rozbełtane to dodaj je do masy i ponownie wszystko zmiksuj na gładką, jednolitą masę.
Masę ostrożnie przelej na podpieczony spód i rozprowadź po tortownicy. Możesz lekko stuknąć tortownicą o blat stołu, żeby masa lepiej rozeszła się po tortownicy. Następnie wstaw ją do piekarnika (piekarnik ustawiony na temp. 140 stopni) i piecz go około 60 minut.Po tym czasie otwórz piekarnik i lekko potrząśnij sernikiem. Brzegi powinny być ścięte i stabilne (mogą lekko odchodzić od formy, co jest dobrym znakiem), a środek lekko „galaretowaty” lub drżący, gdy potrząśniesz formą. To oznacza, że sernik jest jeszcze delikatnie niedopieczony w środku, co jest normalne. W trakcie stygnięcia i ewentualnego studzenia w piekarniku środek dojdzie i osiągnie odpowiednią konsystencję.
Nie wyciągaj od razu sernika z piekarnika, tylko uchyl lekko drzwi i trzymaj go w piekarniku przy uchylonych drzwiach przez około półtora godziny do dwóch godzin aż do całkowitego ostudzenia. Po ostudzeniu przełóż sernik do lodówki na około 5 godzin.Uwaga! Jeśli po 60 minutach pieczenia środek jest płynny lub mocno się chybocze, sernik potrzebuje jeszcze więcej czasu w piekarniku np. kolejne 10 – 20 minut. Wtedy, jeśli zauważysz, że wierzch zaczyna się zbyt mocno rumienić, przykryj sernik luźno folią aluminiową, aby zapobiec przypieczeniu.
Teraz trzeba przygotować pistacjową polewę. Posiekaj białą czekoladą. Pistacje posiekaj nożem na mniejsze kawałki. Do rondelka wlej śmietankę 30 %, potem dodaj białą czekoladę i lekko mieszając trzymaj na ogniu aż biała czekolada ładnie się rozpuści. Potem zdejmij rondelek z ognia i od razu dodaj pastę pistacjową i dobrze wymieszaj, aby pasta połączyła się z resztą składników. Na koniec dodaj pokruszone pistacje i przemieszaj. Tak przygotowaną polewą wylej na wierzch sernika i równomiernie rozprowadź. Poczekaj aż polewa osiągnie temperaturę pokojową, nakryj sernik z wierzchu folia spożywczą albo aluminiową i włóż sernik z powrotem do lodówki, jeśli chcesz, aby polewa lekko stężała. Po tym czasie sernik będzie całkowicie gotowy.