Cofnij
śledzie w śmietanie

Śledzie śmietanie z jabłkiem

Porcje 4 duże lub 5 - 6 mniejszych
Kalorie 653 kcal

Składniki
  

  • 500 - 600 g filetów śledziowych (najlepiej a’la matjas - matiasy), wyjdzie około 6 - 8 płatów matiasy - to młode, delikatne śledzie, lekko solone.
  • jedno bardzo duże jabłko albo 2 średnie
  • 2 średnie cebule (300 - 350 g łącznie)
  • 400 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 czubate łyżki posiekanego koperku (mały pęczek)
  • 2 łyżki majonezu opcjonalnie
  • 1 łyżeczka musztardy np. Dijon albo sarepskiej opcjonalnie
  • łyżka soku z cytryny możesz mniej np. łyżeczkę
  • pieprz do smaku np. pół łyżeczki plus ewentualnie sól do smaku jeśli już, to można posolić na końcu a nie na początku i jeśli czujesz taka potrzebę, śledzie nawet po moczeniu zachowają charakterystyczny lekko słony smak
  • łyżka cukru lub więcej jeśli chcesz (do smaku)
  • jeśli chcesz możesz dodać chrzan (ale tylko jeśli lubisz) np. płaską łyżeczkę

Instrukcje
 

  • Włóż śledzie do dużej miski lub głębokiego talerza i zalej je zimną wodą (najlepiej przefiltrowaną lub przegotowaną). Odstaw na minimum 3 godziny do moczenia (najlepiej 4–5 godzin, niektórzy moczą nawet jeszcze dłużej), zmieniając wodę 2–3 razy. Jeśli są wyjątkowo słone, możesz pierwszą wodę lekko zakwasić (dodaj 1 łyżeczkę octu lub cytryny na litr). Po moczeniu spróbuj kawałek – jeśli nadal jest zbyt słony, możesz zanurzyć je na 30 min w zimnym mleku. Osusz dokładnie papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki (wielkość kawałków według Twojego uznania).
  • Obierz i pokrój cebulę w małą kostkę, cienkie piórka lub plasterki. Jeśli boisz się ostrego smaku – sparz ją lekko wrzątkiem. Odcedź i osusz. Umyj i obierz jabłko (lub jabłka). Zetrzyj je na dużych oczkach tarki lub pokrój w cienkie słupki lub pokrój w mniejszą kostkę (jak wolisz). Polecam skropić delikatnie sokiem z cytryny, by nie ściemniało.
  • W misce umieść pokrojone jabłka, cebulkę, kwaśną śmietanę, majonez, musztardę, cukier, sok z cytryny oraz pieprz oraz drobno posiekany koperek. Dobrze przemieszaj. Uwaga! Opcjonalnie możesz dodać starty chrzan (jeśli lubisz).
  • Do sosu śmietanowego dodaj śledzia i delikatnie przemieszaj. Odstaw miskę do lodówki najlepiej na kilka godzin lub na całą noc. Smaki się wtedy idealnie przegryzą. Po wyjęciu ułóż w wybranym przez Ciebie naczyniu np. salaterce. (Możesz też ułożyć śledzie w wybranym naczyniu już wcześniej przed włożeniem do lodówki).
    💡 Dodatkowe wskazówki:Nie dodawaj soli do sosu przed spróbowaniem – śledzie mogą nadal oddawać nieco słoności.Możesz dodać łyżeczkę chrzanu dla zaostrzenia smaku.Jeśli robisz większą porcję – śledzie w śmietanie spokojnie postoją w lodówce do 3 dni.Do śledzi w śmietanie najlepiej sprawdzą się delikatne płaty a’la matjas – lekko solone, miękkie i łagodne w smaku.🚫 Czego unikać?Mocno solone filety bez moczenia – będą za ostre.Śledzie z przyprawami lub octem – mają już konkretny smak, nie pasują do śmietany.Mrożone śledzie – często tracą swoją jędrność i są wodniste po rozmrożeniu.

Film