Ziemniaki obierz i pokrój w grube plastry (grubość około 1,5 – 2 cm). Ważne, żeby miały podobną grubość Włóż je do zimnej, lekko osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, żeby woda tylko delikatnie „pyrkała”. Gotuj 8 – 10 minut – czas licz od momentu zagotowania wody. Plastry powinny być półtwarde – czyli da się wbić widelec, ale ziemniak nie rozpada się i stawia lekki opór. Odcedź i odparuj. Uwaga! Jeśli masz nieco więcej czasu to polecam ziemniaki schłodzić w zamrażarce lub lodówce przed dodaniem ich na patelnię. Pamiętaj jednak, że zanim je włożysz do zamrażarki/lodówki to trzeba je dobrze odparować i wystudzić w temperaturze pokojowej (np. 10–15 minut na sicie), a dopiero potem schłodzić w lodówce lub włożyć na krótko do zamrażarki np. na kwadrans. Schłodzenie powoduje, że na powierzchni ziemniaków odparowuje dodatkowa wilgoć, a skrobia ulega lekkiej retrogradacji (sztywnieje). Dzięki temu podczas smażenia ziemniaki mniej chłoną tłuszcz i robią się bardziej chrupiące i nie rozpadają się za bardzo.
Kiełbasę pokrój w plastry, a cebulę pokój w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzej smalec (polecam smalec ze skwarkami) albo ewentualne olej. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to wrzuć pokrojoną kiełbasę i smaż około 6 minut aż do zarumienia (po ok. 3 minuty z każdej strony). Pod koniec smażenia posól, popieprz i posyp majerankiem. Pod podsmażeniu ostrożnie zdejmij z patelni do miski.
Następnie wrzuć na patelnię cebulę i smaż ją około 5 – 6 minut, do czasu do czasu mieszając, a potem przełóż cebulkę do miski z kiełbasą
W razie konieczność dodaj więcej smalcu lub oleju, a potem wrzuć na patelnię ziemniaki. Smaż na średnio-wysokim ogniu około 15 minut aż ziemniaki zrobią się złociste i chrupiące z zewnątrz. Nie mieszaj ich za często – daj im czas, żeby złapały skórkę z jednej strony, zanim je przewrócisz. Potem wrzuć na patelnię z powrotem kiełbasę z cebulką i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki i smaki ładnie się połączyły.
Na koniec dopraw przyprawy do smaku: solą, pieprzem oraz dodatkowo majerankiem. Jeśli chcesz, to dla jeszcze lepszego smaku dopraw suszonym czosnkiem i słodką papryką w proszku lub jeśli lubisz to kminkiem.