Cofnij
smażony kurczak

Smażony kurczak z patelni. Z aromatyczną marynatą.

Czas przygotowania 3 godziny
Czas smażenia 35 minuty
Łączny czas 3 godziny 35 minuty
Kalorie: 688

Składniki
  

  • 1 - 1,5 kg kurczaka (skrzydełka plus pałeczki albo same skrzydełka lub pałeczki)
  • tłuszcz do smażenia np. 2 -3 łyżki oleju plus około 40 g masła
  • pół szklanki wody lub lekkiego bulionu (w razie konieczności więcej)
Składniki na marynatę:
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka ulubionej musztardy np. Dijon
  • 1 czubata łyżeczka suszonego tymianku lub oregano opcjonalnie
  • 1 czubata łyżeczka cukru lub miodu (jeśli chcesz słodszą marynatę, to dodaj dwie)
  • 4 małe albo 3 duże ząbki czosnku
  • sól i pieprz np. płaska łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • łyżeczka cytryny albo octu jabłkowego

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania marynaty. W miseczce umieść olej roślinny, majeranek, suszony tymianek, słodką paprykę w proszku, ulubioną musztardę (polecam Dijon), miód lub cukier, sok z cytryny lub ocet jabłkowy oraz starty czosnek. Bardzo dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Kawałki kurczaka, czyli skrzydełka oraz pałki (lub tylko jeden, wybrany rodzaj) umieść w misce i wysmaruj je dokładnie i równomiernie przygotowaną marynatą. “Wmasuj” marynatę w mięso rękami. Polecam też wysmarować marynatą mięso również trochę pod skórką. Odłóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc. Uwaga! Jeśli nie masz tyle czasu, to i tak warto przygotować i natrzeć mięso taką marynatą i odstawić na chociaż 20 – 30 minut. Nie chowaj jednak do lodówki mięsa, jeśli marynujesz tak krótko – marynata działa szybciej w temperaturze pokojowej (ale nie zostawiaj wtedy dłużej niż 30 minut).
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Polecam olej plus masło dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz będzie rozgrzany to smaż kurczaka na średnim ogniu ok. 6 minut, aż będzie ładnie przyrumieniony. Obróć i smaż kolejne 5–6 minut.
  4. Następnie wlej wodę lub lekki bulion i przykryj patelnię pokrywką. Gdy woda się zagotuje (będzie to dość szybko), to zmniejsz nieco ogień i duś mięso pod przykryciem około 20 – 30 minut, aż mięso będzie miękkie i soczyste. Po około 15 minutach duszenia ostrożnie przewróć mięso na drugą stronę. Jeśli kawałki mięsa są spore, to czas duszenia będzie dłuższy, czyli bliżej tych 30 minutach, jeśli są małe wystarczy 20 minut. Średnio będzie to około 25 minut. Na koniec możesz opcjonalnie polać kurczaka troszkę sosem sojowym dla głębszego smaku. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Podczas duszenia wytworzy się aromatyczny sos, którym można dodatkowo podlać mięso i dodatki do obiadu np. ziemniakami, czy kluski.

Film