oliwa z oliwek - kilka łyżek do polania kalafiora, według potrzeb
Składniki na sos pomidorowy (możesz kupić gotowy albo zrobić samemu):
jedna puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych
2 duże ząbki czosnku albo 3 małe, pokrojone w plasterki
łyżeczka cukru
3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
łyżeczka oregano albo zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku (zacznij od 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i zwiększ, jeśli będzie taka potrzeba)
2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje
Zacznij od przygotowania kalafiora. Najlepszy będzie duży i świeży kalafior o zwartej główce. Usuń łodygi i liście kalafiora. Umyj kalafiora i dokładnie osusz. Przetnij każdą główkę kalafiora równo na pół przez środek. Nóż powinien być długi i ostry, aby kalafior się nie pokruszył. Z każdej połówki ostrożnie ukrój dość gruby plaster (około 2,5 – 3 cm). Najprawdopodobniej z każdej połówki uda się ukroić tylko jeden zwarty plaster, a pozostała część się rozkruszy na mniejsze kawałki, dlatego z jednego kalafiora uzyska się z reguły tylko dwa plastry/steki. Te “rozkruszone” kawałki można upiec obok steków, aby się nie zmarnowały.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej pokrojonego kalafiora. Po każdym plastrze rozsmaruj oliwę z oliwek z obydwu stron, a potem dość obficie posól je i popieprz również z obydwu stron. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. W trakcie pieczenia, tak po 20 minutach pieczenia otwórz piekarnik i delikatnie przewróć je na drugą stronę.
Gdy kalafior będzie piekł się w piekarniku, to przygotuj sos pomidorowy w stylu sosu Marinara. Pomiń ten krok, jeśli masz już gotowy sos np. jakiś ulubiony kupny. W rondelku delikatnie podgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podsmażaj na małym ogniu przez maksymalnie minutę, tak aby czosnek nie zarumienił się za bardzo. Następnie ostrożnie dodaj pomidory z puszki i przemieszaj. Dodaj słodką paprykę w proszku, oregano albo zioła prowansalskie, pieprz i sól oraz cukier. Przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu około 12-15 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Gdy zgęstnieje zdejmij z ognia.W międzyczasie zetrzyj też żółty ser.
Po tych 40 minutach pieczenia kalafiora, wyjmij blaszkę z kalafiorem z piekarnika i rozsmaruj na każdym steku sos, a potem z wierzchu posyp go dość obficie żółtym serem. Następnie włóż kalafiora z powrotem do piekarnika na 15 minut, tak żeby ser ładnie się roztopił. Po wyjęciu z piekarnika kalafior jest już gotowy. Możesz z wierzchu posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.