Cofnij
steki z kalafiora

STEKI/PLASTRY Z KALAFIORA Z SOSEM I SEREM.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia 55 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Kalorie 468 kcal

Składniki
  

  • jeden duży, zwarty i świeży kalafior
  • 100 g sera Mozzarella, Cheddar albo Gouda
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek - kilka łyżek do polania kalafiora, według potrzeb

Składniki na sos pomidorowy (możesz kupić gotowy albo zrobić samemu):

  • jedna puszka pomidorów, najlepiej drobno krojonych
  • 2 duże ząbki czosnku albo 3 małe, pokrojone w plasterki
  • łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • łyżeczka oregano albo zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku (zacznij od 1/3 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu i zwiększ, jeśli będzie taka potrzeba)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Instrukcje
 

  • Zacznij od przygotowania kalafiora. Najlepszy będzie duży i świeży kalafior o zwartej główce. Usuń łodygi i liście kalafiora. Umyj kalafiora i dokładnie osusz. Przetnij każdą główkę kalafiora równo na pół przez środek. Nóż powinien być długi i ostry, aby kalafior się nie pokruszył. Z każdej połówki ostrożnie ukrój dość gruby plaster (około 2,5 – 3 cm). Najprawdopodobniej z każdej połówki uda się ukroić tylko jeden zwarty plaster, a pozostała część się rozkruszy na mniejsze kawałki, dlatego z jednego kalafiora uzyska się z reguły tylko dwa plastry/steki. Te “rozkruszone” kawałki można upiec obok steków, aby się nie zmarnowały.
  • Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej pokrojonego kalafiora. Po każdym plastrze rozsmaruj oliwę z oliwek z obydwu stron, a potem dość obficie posól je i popieprz również z obydwu stron. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 40 minut. W trakcie pieczenia, tak po 20 minutach pieczenia otwórz piekarnik i delikatnie przewróć je na drugą stronę.
  • Gdy kalafior będzie piekł się w piekarniku, to przygotuj sos pomidorowy w stylu sosu Marinara. Pomiń ten krok, jeśli masz już gotowy sos np. jakiś ulubiony kupny. W rondelku delikatnie podgrzej oliwę z oliwek i dodaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Podsmażaj na małym ogniu przez maksymalnie minutę, tak aby czosnek nie zarumienił się za bardzo. Następnie ostrożnie dodaj pomidory z puszki i przemieszaj. Dodaj słodką paprykę w proszku, oregano albo zioła prowansalskie, pieprz i sól oraz cukier. Przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu około 12-15 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Gdy zgęstnieje zdejmij z ognia.
    W międzyczasie zetrzyj też żółty ser.
  • Po tych 40 minutach pieczenia kalafiora, wyjmij blaszkę z kalafiorem z piekarnika i rozsmaruj na każdym steku sos, a potem z wierzchu posyp go dość obficie żółtym serem. Następnie włóż kalafiora z powrotem do piekarnika na 15 minut, tak żeby ser ładnie się roztopił. Po wyjęciu z piekarnika kalafior jest już gotowy. Możesz z wierzchu posypać świeżą, posiekaną natką pietruszki.

Film