Białą kapustę drobno poszatkuj (ręcznie albo za pomocą robota) i przełóż ją do miski. Posyp kapustę solą (około półtora łyżeczki soli). Dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić sól po kapuście. Podczas mieszania warto lekko kapustę poddusić. Odłóż na bok na minimum 15 minut, aby zmiękła. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki
Marchewki i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulkę pokrój na małe kawałki. Przełóż wszystko do miski z kapustą. Natkę pietruszki i opcjonalnie koperek drobno posiekaj i również przełóż do miski.
W kubeczku dobrze wymieszaj ze sobą olej roślinny, sok z cytryny, cukier lub miód w formie płynnej oraz czarny pieprz. Tak przygotowanym sosem polej wszystkie składniki i bardzo dobrze wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić sos. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw do smaku. Jeśli chcesz, to możesz dodać trochę majonezu np. 2 – 3 łyżki. Warto odstawić na jakiś czas np. na pół godziny do lodówki, aby smaki trochę “przegryzły”.