Cofnij
surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty i marchewki.

Czas przygotowania 30 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 10 - 12 porcji
Kalorie: 106

Składniki
  

  • pół główki białej kapusty (ta połówka to waga ok. 1 kg)
  • 300 g marchewki (dwie większe)
  • jedna duża cebula
  • dwa jabłka, najlepiej słodkie i twarde
  • pęczek natki pietruszki i koperek (lub tylko jeden wybrany)
  • 1,5 łyżeczki soli do posypania kapusty
Składniki na sos:
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki cukru lub łyżka miodu w formie płynnej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • ok. pół łyżeczki pieprzu
Opcjonalnie:
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • łyżeczka musztardy np. Dijon

Method
 

  1. Białą kapustę drobno poszatkuj (ręcznie albo za pomocą robota) i przełóż ją do miski. Posyp kapustę solą (około półtora łyżeczki soli). Dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić sól po kapuście. Podczas mieszania warto lekko kapustę poddusić. Odłóż na bok na minimum 15 minut, aby zmiękła. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki
  2. Marchewki i jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a cebulkę pokrój na małe kawałki. Przełóż wszystko do miski z kapustą. Natkę pietruszki i opcjonalnie koperek drobno posiekaj i również przełóż do miski.
  3. W kubeczku dobrze wymieszaj ze sobą olej roślinny, sok z cytryny, cukier lub miód w formie płynnej oraz czarny pieprz. Tak przygotowanym sosem polej wszystkie składniki i bardzo dobrze wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić sos. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw do smaku. Jeśli chcesz, to możesz dodać trochę majonezu np. 2 – 3 łyżki. Warto odstawić na jakiś czas np. na pół godziny do lodówki, aby smaki trochę “przegryzły”.

Film