Cofnij
surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Porcje: 8
Kalorie: 142

Składniki
  

  • pół większej kapusty pekińskiej albo jedna mała
  • 2 małe jabłka albo jedno bardzo duże
  • jedna duża marchewka
  • jedne por (biała i jasnozielona część)
  • pęczek koperku albo natki pietruszki (lub i to, i to)
  • puszka kukurydzy - waga ok. 340 g
  • jedna czerwona papryka - opcjonalnie (jeśli chcesz i lubisz)
Składniki na sos:
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego LUB kwaśnej śmietany 18 %
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • łyżka soku z cytryny LUB octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku np. łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • 1 duży albo 2 małe ząbki czosnku

Method
 

  1. Użyj pół większej kapusty pekińskiej albo jedną małą. Kapustę poszatkuj drobno nożem i przełóż do miski. Górne, delikatne części liści możesz kroić troszkę szerzej, dolną (białą, chrupiącą) część – najlepiej bardzo drobno, żeby nie była zbyt twarda w surówce. Głąb/biała końcówka kapusty nie jest potrzebna.
  2. Na tarce grubych oczkach zetrzyj marchewkę oraz jabłko (jabłka nie obieraj) i dodaj wszystko do miski. Dodaj też odsączoną z zalewy kukurydzę.
  3. Z pora odetnij zielone liście. Białą i jasnozieloną część dobrze umyj i przekrój wzdłuż na pół. Każdą połówkę pokrój na cienkie półplasterki albo jeszcze mniejsze kawałki. Pokrojonego pora przełóż na metalowe sitko albo durszlak i przelej por wrzącą wodą np. z czajnika. Dzięki temu zmięknie. Chwilę przestudź i przełóż pora do miski. Dodaj też posiekany pęczek koperku lub jeśli wolisz to pęczek natki pietruszki. Uwaga! jeśli chcesz i lubisz to opcjonalnie możesz dodać do sałatki jedną czerwoną paprykę, pokrojoną na małe kawałki.
  4. Przygotuj sos, czyli w miseczce wymieszaj ze sobą majonez, kwaśną śmietanę, musztardę, starte ząbki czosnku, sól i pieprz oraz sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Następnie polej tak przygotowanym sosem wszystkie składniki sałatki i dokładnie wszystko przemieszaj. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw solą i pieprzem lub ewentualnie (jeśli czujesz taką potrzebę) dodaj nieco więcej majonezu i kwaśnej śmietany np. po dodatkowej łyżce. Sałatce warto włożyć do lodówki na minimum pół godziny przed podaniem

Film