sól i pieprz do smaku np. pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu
Instrukcje
Zacznij od pora. Pora (białą i jasnozieloną część) pokrój na mniejsze kawałki. Przekrój por na pół, a następnie jeszcze raz na pół. Dokładnie wypłucz pora pod bieżącą wodą, rozchylając warstwy – często między liśćmi znajduje się piach lub ziemia. Osusz pora ręcznikiem papierowym lub odstaw na sitko, by odciekł. Pokrój w cienkie półplasterki lub ćwierćplasterki – im cieńsze, tym lepiej (będzie delikatniejszy w smaku). Włóż pokrojonego pora do metalowego sitka lub durszlaka i przelej go wrzątkiem. Dzięki temu por będzie delikatniejszy. Odstaw na około 10 minut do przestudzenia.
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o grubszych oczkach. Jabłko (wraz ze skórką) zetrzyj również na tarce o grubych oczkach. Przełóż marchewki i jabłka do miski. Natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj i również przełóż do miski. Kiedy por przestygnie to również przełóż go do miski.
Przygotuj sos. W kubeczku wymieszaj jogurt naturalny, olej roślinny, sól i pieprz, sok z cytryny oraz cukier albo miód. Dokładnie wymieszaj na jednolity sos. Opcjonalnie możesz też dodać trochę majonezu. Polej sosem surówkę i bardzo dobrze wszystko wymieszaj.