Ogórki umyj i, jeśli mają grubą skórkę – obierz. Następnie pokrój je w cienkie plasterki nożem lub użyj mandoliny, jeśli chcesz uzyskać bardzo cienkie, równe plasterki.👉 Jeśli chcesz uniknąć wodnistej surówki – lekko posól ogórki, odstaw na 10–15 minut, a potem odciśnij nadmiar wody.
Rzodkiewki również umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki – ręcznie nożem lub mandoliną. Powinny być chrupiące i cienkie, ale nie „przezroczyste”. Czerwoną cebulkę pokrój w cienkie piórka lub drobną kosteczkę – jak lubisz. Jeśli chcesz złagodzić jej smak, możesz zalać ją wcześniej wrzątkiem na 10 sekund i osuszyć. Posiekaj koperek i szczypiorek.
W dużej misce połącz ogórki, rzodkiewki, cebulkę, koperek i szczypiorek. W osobnej miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę i dodaj sól i pieprz (ilość według uznania), starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek plus ewentualnie miód w formie płynnej albo cukier. Następnie dodaj kwaśną śmietanę z dodatkami do warzyw i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły.