Cofnij

Surówka z ogórka i rzodkiewki.

Czas przygotowania 20 minuty
Łączny czas 20 minuty
Porcje 4
Kalorie 79 kcal

Składniki
  

  • 1 duży ogórek szklarniowy (zielony, jędrny) albo 2 średniej wielkości
  • pęczek rzodkiewki
  • mała czerwona cebulka
  • pęczek koperku
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 10 % albo gęstego jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku - według potrzeb
  • 1 ząbek czosnku - opcjonalnie, ale polecam
  • łyżeczka miodu w formie płynnej lub czubatej łyżeczki cukru - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Ogórki umyj i, jeśli mają grubą skórkę – obierz. Następnie pokrój je w cienkie plasterki nożem lub użyj mandoliny, jeśli chcesz uzyskać bardzo cienkie, równe plasterki.👉 Jeśli chcesz uniknąć wodnistej surówki – lekko posól ogórki, odstaw na 10–15 minut, a potem odciśnij nadmiar wody.
  • Rzodkiewki również umyj, odetnij końcówki i pokrój w cienkie plasterki – ręcznie nożem lub mandoliną. Powinny być chrupiące i cienkie, ale nie „przezroczyste”. Czerwoną cebulkę pokrój w cienkie piórka lub drobną kosteczkę – jak lubisz. Jeśli chcesz złagodzić jej smak, możesz zalać ją wcześniej wrzątkiem na 10 sekund i osuszyć. Posiekaj koperek i szczypiorek.
  • W dużej misce połącz ogórki, rzodkiewki, cebulkę, koperek i szczypiorek. W osobnej miseczce wymieszaj kwaśną śmietanę i dodaj sól i pieprz (ilość według uznania), starty albo przeciśnięty przez praskę czosnek plus ewentualnie miód w formie płynnej albo cukier. Następnie dodaj kwaśną śmietanę z dodatkami do warzyw i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki się połączyły.

Film

Uwagi

✨ Ciekawe wskazówki:
  • Surówka najlepiej smakuje świeża – zaraz po przygotowaniu.
  • Jeśli zostanie na później, przechowuj ją w lodówce, ale pamiętaj, że może puścić więcej soku.
  • Możesz dodać też trochę startego jabłka, jeśli chcesz ją lekko osłodzić i urozmaicić.