3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku lub nieco więcej
pół łyżeczki kminu rzymskiego lub nieco więcej
1/4 albo więcej ostrej papryki w proszku - opcjonalnie
natka pietruszki
30 g masła plus 2 łyżki oliwy lub oleju
czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
Instrukcje
Paprykę przekrój na pół i usuń pestki i białe błony. Następnie pokrój każdą połowę na małe kawałki. Cebule również pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną paprykę i cebulę i smaż warzywa około 5 minut aż zmiękną. Następnie dodaj czosnek, kmin rzymski, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie ostrą paprykę w proszku. Przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę.
Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce i lekko rozgnieć łopatką albo widelcem pomidory, zwłaszcza jeśli są większe. Dopraw solą i pieprzem i dodaj oregano albo zioła prowansalskie. Gotuj pomidory około 2 – 3 minuty. Podczas gotowania pomidorów już ich nie mieszaj.
Łyżką zrób w sosie 5 niewielkich wgłębień. W każde wgłębienie delikatnie wbij jajko, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 3-8 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne lub półpłynne lub całkowicie ścięte (Im dłużej będziesz trzymać pod pokrywką, tym jajka będą bardziej ścięte - zastanów jakie jajka chcesz zjeść). Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki albo kolendrą.Warto podawać z chrupiącym pieczywem.