Cofnij
szakszuka z pomidorami i papryką

Szakszuka z papryką i pomidorami.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje 4
Kalorie 292 kcal

Składniki
  

  • 5 - 6 jajek, rozmiar M albo L
  • 2 puszki pomidorów Polecam firmę Mutti
  • 2 papryki, najlepiej czerwone
  • jedna duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku lub nieco więcej
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego lub nieco więcej
  • 1/4 albo więcej ostrej papryki w proszku - opcjonalnie
  • natka pietruszki
  • 30 g masła plus 2 łyżki oliwy lub oleju
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich

Instrukcje
 

  • Paprykę przekrój na pół i usuń pestki i białe błony. Następnie pokrój każdą połowę na małe kawałki. Cebule również pokrój na małe kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj.
  • Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną paprykę i cebulę i smaż warzywa około 5 minut aż zmiękną. Następnie dodaj czosnek, kmin rzymski, słodką paprykę w proszku oraz opcjonalnie ostrą paprykę w proszku. Przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze minutę.
  • Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce i lekko rozgnieć łopatką albo widelcem pomidory, zwłaszcza jeśli są większe. Dopraw solą i pieprzem i dodaj oregano albo zioła prowansalskie. Gotuj pomidory około 2 – 3 minuty. Podczas gotowania pomidorów już ich nie mieszaj.
  • Łyżką zrób w sosie 5 niewielkich wgłębień. W każde wgłębienie delikatnie wbij jajko, uważając, aby nie uszkodzić żółtka. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 3-8 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne lub półpłynne lub całkowicie ścięte (Im dłużej będziesz trzymać pod pokrywką, tym jajka będą bardziej ścięte - zastanów jakie jajka chcesz zjeść). Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki albo kolendrą.
    Warto podawać z chrupiącym pieczywem.

Film