sól i czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) - według potrzeb
200–250 g surowego wędzonego boczku (plastry, ok. 12–16 sztuk)
2 łyżki oleju roślinnego
Opcjonalnie:
2 czubate łyżki masła
3 ząbki czosnku, starte albo posiekane
Instrukcje
Przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końcówki (same „pękną” w odpowiednim miejscu, gdy je lekko zegniesz). Umyj i osusz.
2 albo 3 szparagi owiń spiralnie jednym plastrem boczku. Jeśli bekon jest bardzo tłusty lub długi – przekrój go na pół. Jeśli masz więcej plastrów boczku możesz szparagi obwijać dwoma plastrami boczku. Połóż obwinięte boczkiem szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każdego szparagi posmaruj lekko olejem roślinnym i oprósz solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra - dół) i piecz przez około 20 – 25 minut aż do wyraźnego zrumienia boczku.
Po wyciągnięciu z piekarnika szparagi z boczkiem są właściwie gotowe, ale jeśli chcesz możesz jeszcze podkręcić ich smak. Podczas gdy szparagi się pieką roztop na patelni albo w rondelku masło, a kiedy się roztopi to dodaj starty czosnek i smaż tylko przez pół minuty, aż zacznie pachnieć (nie przypal go, bo stanie się gorzki). Zdejmij z ognia i posmaruj szparagi z boczkiem takim czosnkowym masełkiem. Podawaj od razu.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna podana dla jednej porcji i policzona bez opcjonalnego masełka.