Cofnij
szparagi z boczkiem

Szparagi z boczkiem

Czas przygotowania 5 minuty
Czas pieczenia 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 353 kcal

Składniki
  

  • 500 g zielonych szparagów
  • sól i czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony) - według potrzeb
  • 200–250 g surowego wędzonego boczku (plastry, ok. 12–16 sztuk)
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Opcjonalnie:

  • 2 czubate łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku, starte albo posiekane

Instrukcje
 

  • Przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końcówki (same „pękną” w odpowiednim miejscu, gdy je lekko zegniesz). Umyj i osusz.
  • 2 albo 3 szparagi owiń spiralnie jednym plastrem boczku. Jeśli bekon jest bardzo tłusty lub długi – przekrój go na pół. Jeśli masz więcej plastrów boczku możesz szparagi obwijać dwoma plastrami boczku. Połóż obwinięte boczkiem szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Każdego szparagi posmaruj lekko olejem roślinnym i oprósz solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra - dół) i piecz przez około 20 – 25 minut aż do wyraźnego zrumienia boczku.
  • Po wyciągnięciu z piekarnika szparagi z boczkiem są właściwie gotowe, ale jeśli chcesz możesz jeszcze podkręcić ich smak. Podczas gdy szparagi się pieką roztop na patelni albo w rondelku masło, a kiedy się roztopi to dodaj starty czosnek i smaż tylko przez pół minuty, aż zacznie pachnieć (nie przypal go, bo stanie się gorzki). Zdejmij z ognia i posmaruj szparagi z boczkiem takim czosnkowym masełkiem. Podawaj od razu.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna podana dla jednej porcji i policzona bez opcjonalnego masełka.