Składniki
Method
- Przygotuj szparagi. Odłam zdrewniałe końcówki (same „pękną” w odpowiednim miejscu, gdy je lekko zegniesz). Umyj i osusz.
- 2 albo 3 szparagi owiń spiralnie jednym plastrem boczku. Jeśli bekon jest bardzo tłusty lub długi – przekrój go na pół. Jeśli masz więcej plastrów boczku możesz szparagi obwijać dwoma plastrami boczku. Połóż obwinięte boczkiem szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Każdego szparagi posmaruj lekko olejem roślinnym i oprósz solą i pieprzem (najlepiej świeżo mielonym). Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra - dół) i piecz przez około 20 – 25 minut aż do wyraźnego zrumienia boczku.
- Po wyciągnięciu z piekarnika szparagi z boczkiem są właściwie gotowe, ale jeśli chcesz możesz jeszcze podkręcić ich smak. Podczas gdy szparagi się pieką roztop na patelni albo w rondelku masło, a kiedy się roztopi to dodaj starty czosnek i smaż tylko przez pół minuty, aż zacznie pachnieć (nie przypal go, bo stanie się gorzki). Zdejmij z ognia i posmaruj szparagi z boczkiem takim czosnkowym masełkiem. Podawaj od razu.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna podana dla jednej porcji i policzona bez opcjonalnego masełka.