Cofnij
szybki piernik na oleju

Szybki piernik na oleju.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia (czas obliczony bez czasu stygnięcia i przygotowania polewy) 1 godzina 5 minuty
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Porcje: 12
Kalorie: 352

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki pszennej (300 -320 g), typ 450
  • 3/4 szklanki białego cukru
  • 2 łyżki extra ciemnego kakao
  • 2 łyżki przyprawy do piernika (łącznie około 20 g)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka, rozmiar L, temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego (125 ml)
  • 1 szklanka mleka, najlepiej krowiego 3,2 % (250 ml)
  • 2 czubate łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu w formie płynnej
  • szczypta soli - około 1/5 łyżeczki
Składniki na polewę:
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %
  • 90 - 100 g czekolady np. gorzkiej 64 %
  • łyżeczka masła - opcjonalnie
  • dodatki do posypania np. płatki migdałów, pokruszone orzechy - opcjonalnie

Method
 

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną oraz dodaj cukier, sodę oczyszczoną, sól, kakao (extra ciemne) oraz przyprawę do piernika. Dobrze przemieszaj.
  2. Następnie do tych suchych składników wlej mleko oraz olej, dodaj jajka, powidła śliwkowe, miód w formie płynnej i dobrze wszystko wymieszaj. Mieszaj aż do dobrego połączenia składników. Wystarczy mieszać rózgą do mieszania.
  3. Formę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i wylej przygotowaną masę równomiernie do formy. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 50 – 65 minut albo do suchego patyczka (wbitego w środek ciasta). Na ostatnie 10 – 15 minut pieczenia jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to nakryj je folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
    (Po 50 minutach pieczenia możesz zacząć sprawdzać za pomocą suchego patyczka czy piernik jest upieczony)
  4. Poczekaj aż ciasto przestygnie, żeby go polukrować. Kiedy przestygnie to przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę 30 %, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Kiedy śmietanka będzie już mocno podgrzana, to zdejmij rondelek z ognia i od razu wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszając poczekaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Możesz też dodać łyżeczkę masła do polewy (dla większej kremowości, lepszego smaku i połysku). Kiedy polewa będzie gotowa, to rozsmaruj ją po pierniku. Możesz posypać piernik również jakimiś dodatkami np. płatkami migdałowy czy pokruszonym orzechami włoskimi. Musisz posypać dodatkami zaraz po rozsmarowaniu polewy.

Film