Do miski przesiej mąkę pszenną oraz dodaj cukier, sodę oczyszczoną, sól, kakao (extra ciemne) oraz przyprawę do piernika. Dobrze przemieszaj.
Następnie do tych suchych składników wlej mleko oraz olej, dodaj jajka, powidła śliwkowe, miód w formie płynnej i dobrze wszystko wymieszaj. Mieszaj aż do dobrego połączenia składników. Wystarczy mieszać rózgą do mieszania.
Formę do pieczenia wysmaruj lekko masłem i wylej przygotowaną masę równomiernie do formy. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 50 – 65 minut albo do suchego patyczka (wbitego w środek ciasta). Na ostatnie 10 – 15 minut pieczenia jeśli wierzch ciasta mocno się przypieka to nakryj je folią aluminiową albo papierem do pieczenia.(Po 50 minutach pieczenia możesz zacząć sprawdzać za pomocą suchego patyczka czy piernik jest upieczony) Poczekaj aż ciasto przestygnie, żeby go polukrować. Kiedy przestygnie to przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę 30 %, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Kiedy śmietanka będzie już mocno podgrzana, to zdejmij rondelek z ognia i od razu wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki czekoladę. Mieszając poczekaj aż czekolada całkowicie się rozpuści. Możesz też dodać łyżeczkę masła do polewy (dla większej kremowości, lepszego smaku i połysku). Kiedy polewa będzie gotowa, to rozsmaruj ją po pierniku. Możesz posypać piernik również jakimiś dodatkami np. płatkami migdałowy czy pokruszonym orzechami włoskimi. Musisz posypać dodatkami zaraz po rozsmarowaniu polewy.