Cofnij
tortellini w sosie pieczarkowym

Tortellini w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulką

Pomysł na pyszny, sycący obiad, który zasmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Tortellini i pieczarki świetnie się ze sobą komponują, a złocista, karmelizowana cebulka jest idealnym dopełnieniem całego dania.
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 4
Kalorie 534 kcal

Składniki
  

  • opakowanie tortellini (świeże, z lodówki, nie suche) - 250 g
  • 400 - 500 g pieczarek
  • 3/4 szklanki śmietany 30 %
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 duże cebule
  • 40 g masła
  • 2 - 3 łyżki oleju roślinnego albo oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • około 80 g sera Grana Padano albo Parmezan opcjonalnie
  • łyżka sosu sojowego opcjonalnie, ale polecam go użyć
  • łyżeczka musztardy Dijon opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od karmelizowania cebulki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło i dolej 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć cebulkę na patelni i smaż ją na mniejszym ogniu łącznie przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Po około 15 minutach smażenia trochę ją posól. Jeśli chcesz to możesz dodać do cebulki pod koniec smażenia łyżeczkę brązowego cukru albo płynnego miodu oraz łyżeczkę octu balsamicznego, ale nie jest to niezbędne. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać ani cukru/miodu ani octu. Kiedy będzie gotowa, to zdejmij ją z patelni i odłóż na bok na później.
  • W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć na patelnie pokrojone pieczarki. Smaż pieczarki około 7 – 8 minut, tak żeby lekko zbrązowiały. Pod koniec smażenia dodaj sól oraz posyp suszonym tymianek. Dobrze przemieszaj.
  • Kiedy pieczarki będą gotowe, to wlej śmietankę 30 %. Kiedy śmietanka się zagotuje to dodaj sól, pieprz oraz opcjonalnie sos sojowy. Dodaj do sosu skarmelizowaną cebulkę. Można też dodać łyżeczkę musztardy Dijon. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu kilka minut aż sos zgęstnieje.
  • Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty to dodaj ugotowane tortellini i dobrze, ale delikatnie przemieszaj, aby sos ładnie oblepił tortellini. Na koniec dodaj starty ser Grana Padano albo Parmezan.

Film