Zacznij od karmelizowania cebulki. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozpuść masło i dolej 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć cebulkę na patelni i smaż ją na mniejszym ogniu łącznie przez około 20 minut, mieszając co jakiś czas. Po około 15 minutach smażenia trochę ją posól. Jeśli chcesz to możesz dodać do cebulki pod koniec smażenia łyżeczkę brązowego cukru albo płynnego miodu oraz łyżeczkę octu balsamicznego, ale nie jest to niezbędne. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać ani cukru/miodu ani octu. Kiedy będzie gotowa, to zdejmij ją z patelni i odłóż na bok na później.
W razie konieczności dodaj więcej masła i wrzuć na patelnie pokrojone pieczarki. Smaż pieczarki około 7 – 8 minut, tak żeby lekko zbrązowiały. Pod koniec smażenia dodaj sól oraz posyp suszonym tymianek. Dobrze przemieszaj.
Kiedy pieczarki będą gotowe, to wlej śmietankę 30 %. Kiedy śmietanka się zagotuje to dodaj sól, pieprz oraz opcjonalnie sos sojowy. Dodaj do sosu skarmelizowaną cebulkę. Można też dodać łyżeczkę musztardy Dijon. Dobrze wszystko przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu kilka minut aż sos zgęstnieje.
Kiedy sos będzie odpowiednio gęsty to dodaj ugotowane tortellini i dobrze, ale delikatnie przemieszaj, aby sos ładnie oblepił tortellini. Na koniec dodaj starty ser Grana Padano albo Parmezan.