Cofnij
tortellini w sosie pomidorowo-śmietanowym

Tortellini w sosie pomidorowo - śmietanowym.

Porcje: 2 większe albo 3 mniejsze porcje
Kalorie: 579

Składniki
  

  • 250 g tortellini (świeże ze sklepowej lodówki, ulubione nadzienie)
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki oleju plus łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku (lub więcej jeśli chcesz np. cała łyżeczka)
  • 200 g śmietanki 30 %
  • pęczek natki pietruszki
  • ok. 50 g sera np. Grana Padano/Parmezan - opcjonalnie

Method
 

  1. Ugotuj tortellini w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź na durszlaku. Na patelnię wlej olej roślinny i dodaj trochę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż jeszcze pół minuty.
  2. Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i dobrze przemieszaj z cebulką. Smaż kilka minut, około 4 – 5 minut aż zaczną pękać. W międzyczasie posól je i popieprz. Po tym czasie delikatnie i ostrożnie zgnieć pomidorki łopatką, a potem dodaj koncentrat pomidorowy. Rozprowadź koncentrat i smaż wszystko jeszcze z minutę.
  3. Następnie wlej śmietankę 30 % i dobrze przemieszaj. Dopraw solą, pieprzem i słodką paprykę w proszku. Gotuj sos około 5 minut na małym ogniu aż zgęstnieje.
  4. Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj na patelnię ugotowane tortellini oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj, aby sos oblepił tortellini. Jeśli chcesz, to możesz posypać wszystko startym ser np. Grana Padano.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna policzona dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/3