Składniki
Method
- Ugotuj tortellini w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedź na durszlaku. Na patelnię wlej olej roślinny i dodaj trochę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż jeszcze pół minuty.
- Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i dobrze przemieszaj z cebulką. Smaż kilka minut, około 4 – 5 minut aż zaczną pękać. W międzyczasie posól je i popieprz. Po tym czasie delikatnie i ostrożnie zgnieć pomidorki łopatką, a potem dodaj koncentrat pomidorowy. Rozprowadź koncentrat i smaż wszystko jeszcze z minutę.
- Następnie wlej śmietankę 30 % i dobrze przemieszaj. Dopraw solą, pieprzem i słodką paprykę w proszku. Gotuj sos około 5 minut na małym ogniu aż zgęstnieje.
- Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj na patelnię ugotowane tortellini oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrze przemieszaj, aby sos oblepił tortellini. Jeśli chcesz, to możesz posypać wszystko startym ser np. Grana Padano.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna policzona dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/3