Cofnij
tortellini z kurczakiem w sosie śmietanowym

Tortellini z kurczakiem w sosie śmietanowym.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 644

Składniki
  

  • 250 g świeżego tortellini (ulubione nadzienie)
  • 2 większe piersi kurczaka (ok. 500 g łącznie)
  • przyprawy do doprawienia kurczaka: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
  • jedna większa cebula
  • 2 duże albo 3 mniejsze ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki oleju plus łyżka masła
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g baby szpinaku (może dać więcej, ale nie więcej niż 200 g)
  • pęczek natki pietruszki - opcjonalnie

Method
 

  1. Dwie piersi z kurczaka przekrój na dwa cieńsze filety, a jeśli piersi są małe to lekko je rozbij, aby wyrównać grubość. Piersi dobrze dopraw z obydwu stron solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym czosnkiem. Na patelni rozgrzej olej i opcjonalnie dodaj łyżkę masła dla lepszego smaku. Smaż piersi po około 4 minuty z każdej strony, a po usmażeniu zdejmij je z patelni i odłóż na bok na talerz. W międzyczasie ugotuj tortellini w osolonej wodzie ściśle według instrukcji na opakowaniu – nie trzymaj tortellini w wodzie dłużej niż je to konieczne, bo będę zbyt miękkie! Z reguły na opakowaniu podane jest 2 – 3 minuty. Po ugotowaniu odcedź na sitku i odłóż na bok.
  2. Po zdjęciu mięsa z patelni dodaj więcej tłuszczu np. masła i wrzuć na patelnię pokrojoną cebulkę. Smaż ją około 3 – 4 minuty do zeszklenia, a potem dodaj starty czosnek, dobrze przemieszaj i smaż wszystko jeszcze minutę.
  3. Następnie wlej na patelnię śmietankę 30 % oraz dodaj kwaśną śmietanę 18 %. Dobrze przemieszaj i dodaj musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Podgrzewaj 3 – 4 minuty aż sos trochę zgęstnieje, a potem dodaj na patelnię świeże liście baby szpinaku. Dobrze przemieszaj i podgrzewaj kolejne 2 minuty aż baby szpinak zmniejszy swoją objętość i zwiędnie.
  4. Pokrój piersi z kurczaka w kostkę albo w paski i przełóż kurczaka na patelnię. Dodaj też ugotowane wcześniej tortellini i delikatnie wszystko przemieszaj. Podgrzewaj wszystko jeszcze z 2 minuty, aby mieć pewność, że wszystko jest ciepłe. Na koniec opcjonalnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i podawaj 

Film