Składniki
Method
- Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę na drobne kawałki, czosnek zetrzyj na tarce. W garnku z osoloną wodą ugotuj tortellini ściśle według instrukcji na opakowaniu. Nie trzymaj tortellini w wodzie dłużej niż jest to podane na opakowaniu, bo zrobi się zbyt miękkie! Po ugotowaniu odcedź na sitku i odłóż na bo
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj trochę masła dla lepszego smaku. Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone pieczarki. Przemieszaj pieczarki z cebulką i smaż je około 7 – 10 minut aż będę dobrze zarumienione, a woda odparuje. Pod koniec smażenia pieczarek dodaj starty czosnek oraz posól je i popieprz. Dobrze przemieszaj.
- Potem wlej na patelnię śmietankę 30 % i przemieszaj. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu tak 2 – 3 minuty, a potem dodaj łyżeczkę musztardy i dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaj liście baby szpinaku i dobrze wmieszaj je w sos. Liście baby szpinaku szybko zwiędną i stracą swoją objętość. Gotuj sos tak w przybliżeniu kolejne 7 – 9 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Pamiętaj im dłużej gotujesz, tym sos będzie bardziej gęsty.
- Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj do niego ugotowane wcześniej torellini i dobrze, ale delikatnie wmieszaj je w sos.. Opcjonalne możesz posypać danie trochę startym serem. Można też dodać posiekaną natkę pietruszki. Trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, aby mieć pewność, że danie jest ciepłe. Podawaj od razu.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna policzona dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/3 bez opcjonalnego sera.