Cofnij
tortellini z pieczarkami w sosie śmietanowym

Tortellini z pieczarkami w sosie śmietanowym.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Porcje: 2 - 3 porcje.
Kalorie: 630

Składniki
  

  • 250 tortellini (świeże, z lodówki) - wybierz toretllini z ulubionym nadzieniem
  • jedna większa cebula
  • 400 g pieczarek możesz dać więcej, ale max. 500 g
  • 330 - 350 ml śmietanki 30 % (około 1 cała szklanka plus 1/3 szklanki)
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g baby szpinaku możesz dać więcej, ale max. 200 g
  • łyżeczka musztardy np. Dijon
  • tłuszcz do podsmażenia np. 2 - 3 łyżki plus łyżka masła
  • ok. 50 g sera np. Grana Padano - opcjonalnie

Method
 

  1. Pieczarki pokrój w plasterki, cebulę na drobne kawałki, czosnek zetrzyj na tarce. W garnku z osoloną wodą ugotuj tortellini ściśle według instrukcji na opakowaniu. Nie trzymaj tortellini w wodzie dłużej niż jest to podane na opakowaniu, bo zrobi się zbyt miękkie! Po ugotowaniu odcedź na sitku i odłóż na bo
  2. Na patelni rozgrzej olej i dodaj trochę masła dla lepszego smaku. Następnie wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone pieczarki. Przemieszaj pieczarki z cebulką i smaż je około 7 – 10 minut aż będę dobrze zarumienione, a woda odparuje. Pod koniec smażenia pieczarek dodaj starty czosnek oraz posól je i popieprz. Dobrze przemieszaj.
  3. Potem wlej na patelnię śmietankę 30 % i przemieszaj. Zagotuj i zmniejsz ogień. Gotuj na małym ogniu tak 2 – 3 minuty, a potem dodaj łyżeczkę musztardy i dopraw solą i pieprzem do smaku. Następnie dodaj liście baby szpinaku i dobrze wmieszaj je w sos. Liście baby szpinaku szybko zwiędną i stracą swoją objętość. Gotuj sos tak w przybliżeniu kolejne 7 – 9 minut aż wyraźnie zgęstnieje. Pamiętaj im dłużej gotujesz, tym sos będzie bardziej gęsty.
  4. Kiedy sos będzie tak gęsty jak tego chcesz, to dodaj do niego ugotowane wcześniej torellini i dobrze, ale delikatnie wmieszaj je w sos.. Opcjonalne możesz posypać danie trochę startym serem. Można też dodać posiekaną natkę pietruszki. Trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, aby mieć pewność, że danie jest ciepłe. Podawaj od razu.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna policzona dla jednej mniejszej porcji, czyli 1/3 bez opcjonalnego sera.