Cofnij
Viralowy makaron z TikToka

Viralowy "makaron z piekarnika" z karmelizowaną cebulką i pieczonym czosnkiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas pieczenia 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 15 minuty
Porcje: 4 małe porcje albo 3 większe
Kalorie: 729

Składniki
  

  • 200 - 250 g makaronu np. kokardki/farfalle waga suchego makaronu
  • jedna duża główka czosnku
  • 3 duże cebule
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 3 łyżki oleju po suszonych pomidorach (oleju w których były pomidory)
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • 135 - 150 g serka śmietankowego naturalnego
  • natka pietruszki lub garść posiekanych listków świeżej bazylii
  • 1/3 do 1/2 szklanki śmietanki 30 %

Method
 

  1. Duże cebulkę pokrój w cienkie krążki albo piórka i przełóż je do naczynia do zapiekania. Rozłóż równomiernie na dnie. Posyp słodką papryką w proszku, solą, pieprzem oraz oregano. Dodaj suszone pomidory (wyłóż je na cebulkę) oraz polej wszystko olejem po suszonych pomidorach. Po polaniu olejem wszystko bardzo dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić olej i przyprawy po cebuli.
  2. Z całej główki czosnku odetnij równo końcówkę (patrz zdjęcie) i przełóż główkę czosnku do naczynia. Polej olejem czosnek. Przełóż też serek śmietanowy do naczynia.
  3. Przykryj szczelnie naczynie folią aluminiową i włóż naczynie do wcześniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 1 godzinę. W międzyczasie ugotuj makaron i pod koniec gotowania, w ostatniej minucie odlej około 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie.
  4. Po godzinie pieczenia wyjmij naczynie z piekarnika i ostrożnie zdejmij folię. Ostrożnie weź główkę czosnku (uwaga! jest gorąca) i wyciskaj zawartość od dołu główki jak tubkę pasty do zębów – upieczony czosnek będzie miękki jak masełko. Po wyciśnięciu bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
  5. Teraz dodaj ugotowany i odcedzony makaron oraz wodę po gotującym się makaronie (czyli tę 1/3 szklanki) i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby sos dobrze oblepił makaron. Jeśli chcesz, dla większej kremowości polecam też wlać trochę śmietanki 30 % np. 1/3 szklanki. Po wlaniu śmietanki również dobrze wszystko wymieszaj. Opcjonalnie dodaj też posiekaną natkę pietruszki lub posiekane listki bazylii.

Film

Uwagi

Kalorie podane dla jednej większej porcji, czyli 1/3.