Składniki
Method
- Duże cebulkę pokrój w cienkie krążki albo piórka i przełóż je do naczynia do zapiekania. Rozłóż równomiernie na dnie. Posyp słodką papryką w proszku, solą, pieprzem oraz oregano. Dodaj suszone pomidory (wyłóż je na cebulkę) oraz polej wszystko olejem po suszonych pomidorach. Po polaniu olejem wszystko bardzo dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić olej i przyprawy po cebuli.
- Z całej główki czosnku odetnij równo końcówkę (patrz zdjęcie) i przełóż główkę czosnku do naczynia. Polej olejem czosnek. Przełóż też serek śmietanowy do naczynia.
- Przykryj szczelnie naczynie folią aluminiową i włóż naczynie do wcześniej nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez 1 godzinę. W międzyczasie ugotuj makaron i pod koniec gotowania, w ostatniej minucie odlej około 1/3 szklanki wody po gotującym się makaronie.
- Po godzinie pieczenia wyjmij naczynie z piekarnika i ostrożnie zdejmij folię. Ostrożnie weź główkę czosnku (uwaga! jest gorąca) i wyciskaj zawartość od dołu główki jak tubkę pasty do zębów – upieczony czosnek będzie miękki jak masełko. Po wyciśnięciu bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły.
- Teraz dodaj ugotowany i odcedzony makaron oraz wodę po gotującym się makaronie (czyli tę 1/3 szklanki) i bardzo dobrze wszystko wymieszaj, aby sos dobrze oblepił makaron. Jeśli chcesz, dla większej kremowości polecam też wlać trochę śmietanki 30 % np. 1/3 szklanki. Po wlaniu śmietanki również dobrze wszystko wymieszaj. Opcjonalnie dodaj też posiekaną natkę pietruszki lub posiekane listki bazylii.
Film
Uwagi
Kalorie podane dla jednej większej porcji, czyli 1/3.