Przygotuj wszystkie warzywa. Z cukinii odetnij końcówki, a potem pokrój wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na małe kawałki. Pieczarki pokrój w plasterki. Papryki oczyść z gniazd nasiennych, przekrój na ćwiartki, a następnie pokrój w paski lub kawałki – takie, jakie lubisz w leczo. Najlepiej sprawdzą się średniej wielkości kawałki, które nie rozpadną się podczas duszenia. Cebulę pokrój na małe kawałki, a czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce.
Do garnka wlej olej roślinny. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż około 3 minuty aż do zeszklenia. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż wszystko około pół minuty. Potem wrzuć pokrojone pieczarki, dobrze przemieszaj i smaż pieczarki około 3 – 4 minuty.
Po tym czasie dodaj pokrojoną paprykę, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut. W międzyczasie posyp wędzoną papryką (zwykła albo słodka – jaką wolisz), ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz suszonym oregano. Dobrze przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy.
Dodaj pokrojoną cukinie i bardzo dobrze wszystko przemieszaj. Duś przez 4 – 5 minut, aż lekko zmięknie. Potem dodaj koncentrat pomidorowy, przemieszaj i przesmaż jeszcze minutę.
Potem dodaj pomidory w puszce, dobrze przemieszaj, a kiedy się zagotują to duś na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Od czasu do czasu dobrze zamieszaj. Uwaga! Jeśli chcesz, dodaj teraz odsączoną fasolę lub ciecierzycę dla większej sytości (fasolka albo ciecierzyca jest opcjonalna). Wypróbuj i w razie konieczności dopraw. Możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki albo koperek. Podawaj solo albo z ryżem, kasza, ziemniakami, komosą lub pieczywem.