Cukinie umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż łyżeczką albo łyżką miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ odłóż do osobnego naczynia – można go wykorzystać do przygotowania innego dania (poniżej podaje link do strony, gdzie znajdziesz mój przepis na zupę – krem z wykorzystaniem tego miąższu z cukinii). Łódeczki z cukinii lekko posól i odłóż na bok.
Teraz przygotuj farsz do łódeczek. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to dodaj pokrojoną drobno cebulkę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minutę.
Potem dodaj na patelnię pomidory w puszce, a kiedy się zagotują to zmniejsz ogień i dodaj słodką paprykę w proszku, pieprz i sól do smaku plus zioła prowansalskie. Dobrze wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu około 5 – 8 minut tak żeby sos się zredukował i mocno zgęstniał.
Kiedy już mocno zgęstnieje, to dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolkę z puszki. Dobrze przemieszaj i trzymaj na ogniu jeszcze około 2 minuty. Przygotowany farsz powinien być dość gęsty.
Cukinie przetrzyj papierowym ręcznikiem (po posoleniu wypuszczą trochę wody), a potem możesz lekko posypać je ziołami prowansalskimi. Wyłóż pomidorowo – warzywny farsz do środka i posyp je z wierzchu startym na tarce o grubych oczkach serem.
Przełóż cukinie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dobrze nagrzanych do 200 stopni piekarniku (góra – dół) przez około 20 – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika ostrożnie, najlepiej za pomocą łopatki przełóż na półmisek albo bezpośrednio na talerz. To już wszystko ♥