Cofnij
zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem z puszki w sosie pomidorowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 4
Kalorie 540 kcal

Składniki
  

  • 300 g ulubionego makaronu np. penne, świderki
  • 2 x pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone
  • jedna średnia/duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej do smażenia - dwie, trzy łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • około 150 g sera Mozzarella albo Cheddar, startego na tarce
  • łyżeczka cukru - opcjonalnie
  • 2 x tuńczyk z puszki, w oleju, oliwie albo w wodzie (w przybliżeniu 2 x po 130 g, po odsączeniu)

Instrukcje
 

  • Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Najlepiej ugotować makaron “al dente”, a nie do zupełnej miękkości. Po ugotowaniu, odcedź makaron na sitku i przepłucz zimną wodą. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i wrzuć pokrojoną drobno cebulę. Smaż ja około 3 minuty, a potem dodaj starty na tarce czosnek i przesmaż go około pół minuty z cebulką.
  • Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone. Kiedy się zagotują, to dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę cukru. Dobrze przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu około 5 – 7 minut aż trochę zgęstnieje.
  • Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki i dobrze przemieszaj. Gotuj sos jeszcze minutę, dwie i dodaj makaron. Dobrze wymieszaj makaron z sosem i zdejmij patelnię z ognia.
  • Przełóż całą zawartość patelni do naczynia do zapiekania i cały wierzch posyp startym na tarce serem. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarnika (góra – dół) przez 20 -25 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekaj około 5 minut. Teraz można podawać.

Film