Zacznij od ugotowania makaronu we wrzącej, osolonej wodzie. Najlepiej ugotować makaron “al dente”, a nie do zupełnej miękkości. Po ugotowaniu, odcedź makaron na sitku i przepłucz zimną wodą. Na patelni rozgrzej trochę oleju roślinnego i wrzuć pokrojoną drobno cebulę. Smaż ja około 3 minuty, a potem dodaj starty na tarce czosnek i przesmaż go około pół minuty z cebulką.
Następnie dodaj na patelnię pomidory w puszce, najlepiej drobno krojone. Kiedy się zagotują, to dodaj koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku, słodką paprykę w proszku oraz zioła prowansalskie. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę cukru. Dobrze przemieszaj i gotuj sos na małym ogniu około 5 – 7 minut aż trochę zgęstnieje.
Kiedy sos zgęstnieje, to dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka z puszki i dobrze przemieszaj. Gotuj sos jeszcze minutę, dwie i dodaj makaron. Dobrze wymieszaj makaron z sosem i zdejmij patelnię z ognia.
Przełóż całą zawartość patelni do naczynia do zapiekania i cały wierzch posyp startym na tarce serem. Piecz w dobrze nagrzanym do 180 stopni piekarnika (góra – dół) przez 20 -25 minut aż ser całkowicie się rozpuści. Po wyciągnięciu z piekarnika, odczekaj około 5 minut. Teraz można podawać.