Składniki
- około 1,2 kg (1200 g) ziemniaków młodych ziemniaków nie obieraj, tylko dobrze wyczyść/wyszoruj, stare ziemniaki można obrać
- jedna średniej wielkości cukinia albo dwie małe
- jedna duża cebula, pokrojona w piórka
- około 600 g ulubionej kiełbasy (może być śląska)
- 150 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella
- sól i pieprz do smaku
- czubata łyżeczka majeranku do posypania kiełbasy
- czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich do posypania cukinii
- łyżka oleju roślinnego do polania cukinii oraz kilka łyżek do smażenia
- natka pietruszki - opcjonalnie
- 50 g sera Grana Padano - opcjonalnie
składniki na mieszankę/zalewę
- 200 g śmietanki 30 %
- 3 jajka, rozmiar M
- łyżeczka czosnku granulowanego
- płaska łyżeczka soli (można dać trochę mniej np. 3/4 łyżeczki)
- pół łyżeczki pieprzu