Cofnij
Drukuj
Ilustracja przepisu
Mniejszy
Normalny
Większy
Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią.
5
from 1 vote
Print Recipe
Pin Recipe
Czas przygotowania
10
minuty
minut
Czas smażenia i pieczenia
50
minuty
minut
Łączny czas
1
godzina
godzinę
Porcje
4
Kalorie
608
kcal
Ingredients
około 1,2 kg (1200 g) ziemniaków
młodych ziemniaków nie obieraj, tylko dobrze wyczyść/wyszoruj, stare ziemniaki można obrać
jedna średniej wielkości cukinia albo dwie małe
jedna duża cebula, pokrojona w piórka
około 600 g ulubionej kiełbasy (może być śląska)
150 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella
sól i pieprz do smaku
czubata łyżeczka majeranku do posypania kiełbasy
czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich do posypania cukinii
łyżka oleju roślinnego do polania cukinii oraz kilka łyżek do smażenia
natka pietruszki - opcjonalnie
50 g sera Grana Padano - opcjonalnie
składniki na mieszankę/zalewę
200 g śmietanki 30 %
3 jajka, rozmiar M
łyżeczka czosnku granulowanego
płaska łyżeczka soli (można dać trochę mniej np. 3/4 łyżeczki)
pół łyżeczki pieprzu
Video