Cofnij
zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą

Zapiekanka z ziemniakami, kiełbasą i cukinią.

5 from 1 vote
Czas przygotowania 10 minuty
Czas smażenia i pieczenia 50 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 4
Kalorie 608 kcal

Ingredients
  

  • około 1,2 kg (1200 g) ziemniaków młodych ziemniaków nie obieraj, tylko dobrze wyczyść/wyszoruj, stare ziemniaki można obrać
  • jedna średniej wielkości cukinia albo dwie małe
  • jedna duża cebula, pokrojona w piórka
  • około 600 g ulubionej kiełbasy (może być śląska)
  • 150 g sera, który dobrze się topi np. Gouda, Cheddar, Mozzarella
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka majeranku do posypania kiełbasy
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich do posypania cukinii
  • łyżka oleju roślinnego do polania cukinii oraz kilka łyżek do smażenia
  • natka pietruszki - opcjonalnie
  • 50 g sera Grana Padano - opcjonalnie

składniki na mieszankę/zalewę

  • 200 g śmietanki 30 %
  • 3 jajka, rozmiar M
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • płaska łyżeczka soli (można dać trochę mniej np. 3/4 łyżeczki)
  • pół łyżeczki pieprzu

Video