Cofnij
zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Czas przygotowania 35 minuty
Czas pieczenia plus 25 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 6
Kalorie 804 kcal

Składniki
  

  • 1500 g (1.5 kg) ziemniaków
  • około 600 - 700 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki, karkówki)
  • dwie marchewki - 200 - 250 g
  • jedna średnia cebula
  • olej do smażenia - według potrzeb
  • 4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 3 małe albo 2 duże ząbki czosnku
  • 200 g groszku z puszki, odsączonego z zalewy
  • 200 g żółtego sera, który dobrze się topi np. Gouda, Mozzarella, Cheddar

Składniki na masę jajeczną:

  • 4 jajka, rozmiar L
  • 3/4 szklanki śmietany 30 %
  • sól i pieprz (łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu)
  • łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich

Instrukcje
 

  • Obierz ziemniaki i pokrój je na kawałki średniej wielkości np. kostkę. Od momentu zagotowania się wody gotuj ziemniaki około 20 – 25 minut aż do miękkości. Kiedy tylko będę miękkie, to je wyciągnij z wody i odsącz na sitku. Nie trzymaj je w wodzie dłużej niż jest to koniecznie, aby nie stały się zbyt papkowate.
  • Cebulę i marchewki pokrój na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny, a kiedy się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 2 minuty, a potem dodaj pokrojoną marchewkę, przemieszaj z cebulką i smaż wszystko około 3 minuty. Następnie dodaj mięso mielone, dobrze rozdrobnij na patelni, przemieszaj z warzywami i smaż kilka minut (około 8 – 10 minut) aż będzie całkowicie usmażone. W trakcie smażenia posyp mięso oregano albo ziołami prowansalskim, słodką papryką w proszku (jeśli chcesz, możesz też dodać trochę ostrej papryki) oraz solą i pieprzem do smaku. Dobrze wszystko wymieszaj.
  • Następnie dodaj groszek z puszki odsączony z zalewy, koncentrat pomidorowy oraz starty czosnek. Przemieszaj wszystko, aby dobrze rozprowadzić koncentrat pomidorowy po mięsie i trzymaj na ogniu jeszcze minutę, a potem zdejmij patelnię z ognia.
  • Zetrzyj żółty ser na tarce i wysmaruj naczynie do zapiekania masłem. Wyłóż równomiernie połowę ziemniaków na dno naczynia, a potem posyp te ziemniaki 50 g startego sera (czyli jedną czwartą). Następnie wyłóż równomiernie na ziemniaki usmażone mięso wraz z warzywami (czyli zawartość patelni). Ponownie posyp startym serem – 50 g, czyli 1/4 całości. Na koniec wyłóż równomiernie drugą połowę ziemniaków.
  • Do miseczki wbij jajka i rozbełtaj je widelcem. Dodaj śmietankę 30 %, sól i pieprz oraz oregano albo zioła prowansalskie. Dobrze wymieszaj tak, aby jajka połączyły się ze śmietankę. Polej masą jajeczną zapiekankę. Kiedy wylejesz masę, to posyp wszystko z wierzchu pozostałym startym serem, czyli 100 g sera. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 25 minut. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij z piekarnika (pamiętaj o rękawicach albo ręczniku kuchennym! ;P ) i odczekaj około 4 – 5 minut przed nałożeniem.

Film