Cofnij
młoda kapusta z koperkiem

Zasmażana młoda kapusta z koperkiem.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 30 minuty
Porcje 4
Kalorie 307 kcal

Składniki
  

  • 2 małe/średnie główki młodej kapusty łączna waga około 1200 - 1400 g
  • półtora szklanki wody jeśli będzie za mało, można dodać pół szklanki więcej
  • dwa pęczki koperku
  • sól i pieprz do smaku np. łyżeczka soli i pół łyżeczki pieprzu
  • około 2 - 3 łyżki octu jabłkowego albo soku z cytryny zacznij od dwóch łyżek i wypróbuj
  • około pół łyżeczki mielonego kminku albo do smaku

składniki na zasmażkę

  • 100 g masła
  • bardzo czubata łyżka mąki pszennej

plus dodatkowo dwie łyżeczki brązowego albo białego cukru

Instrukcje
 

  • Z młodej kapusty usuń wierzchnie liści. Następnie pokrój kapustę na ćwiartki i każdą ćwiartkę w paski – paski nie powinny być zbyt cienkie, najlepiej jakby miały około pół centymetra do centymetra grubości. Zostaw głąb. Przełóż kapustę do większej miski i posyp ją łyżeczkę soli, przemieszaj i lekko ugnieć. Odłóż na około 10 minut – kapusta zmięknie i puści trochę wody.
    Jeśli nie chcesz solić kapusty przed włożeniem do garnka, to nie musisz. Wtedy po prostu włóż od razu kapustę do garnka, dodaj przyprawy, w tym sól i zalej wodą.
  • Następnie przełóż kapustę do garnka i zalej ją wodą (1,5 do max. 2 szklanek, w zależności jak dużo jest kapusty). Dodaj mielony kminek i pieprz. Sól dodaliśmy już wcześniej (można ewentualnie pod koniec, jeśli wyczujesz, że jest taka potrzeba). Dodaj też cukier brązowy albo biały. Dobrze wszystko przemieszaj.
  • Kiedy woda się zagotuje, to przykryj garnek pokrywą i gotuj kapustę do miękkości 10 – 15 minut. Po tym czasie, kiedy kapusta będzie tak miękka jak tego chcesz, to zdejmij pokrywkę. Dodaj posiekany koperek oraz ocet jabłkowy (albo sok z cytryny) i dobrze przemieszaj. Jeśli na dnie jest trochę za dużo wody, to chwilę trzymaj na palniku bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak żeby woda wyparowała.
  • W międzyczasie zrób zasmażkę. Na patelni rozpuść masło i dodaj czubatą łyżkę mąki i rozetrzyj mąkę z masłem tak żeby nie było grudek. Po chwili wszystko zacznie się lekko pienić. Kiedy mąka całkowicie połączy się z masłem, to przelej zasmażkę do garnka z kapustą i dobrze przemieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze minutę, a potem zdejmij garnek z kuchenki. To już wszystko.

Film