Z młodej kapusty usuń wierzchnie liści. Następnie pokrój kapustę na ćwiartki i każdą ćwiartkę w paski – paski nie powinny być zbyt cienkie, najlepiej jakby miały około pół centymetra do centymetra grubości. Zostaw głąb. Przełóż kapustę do większej miski i posyp ją łyżeczkę soli, przemieszaj i lekko ugnieć. Odłóż na około 10 minut – kapusta zmięknie i puści trochę wody.Jeśli nie chcesz solić kapusty przed włożeniem do garnka, to nie musisz. Wtedy po prostu włóż od razu kapustę do garnka, dodaj przyprawy, w tym sól i zalej wodą. Następnie przełóż kapustę do garnka i zalej ją wodą (1,5 do max. 2 szklanek, w zależności jak dużo jest kapusty). Dodaj mielony kminek i pieprz. Sól dodaliśmy już wcześniej (można ewentualnie pod koniec, jeśli wyczujesz, że jest taka potrzeba). Dodaj też cukier brązowy albo biały. Dobrze wszystko przemieszaj.
Kiedy woda się zagotuje, to przykryj garnek pokrywą i gotuj kapustę do miękkości 10 – 15 minut. Po tym czasie, kiedy kapusta będzie tak miękka jak tego chcesz, to zdejmij pokrywkę. Dodaj posiekany koperek oraz ocet jabłkowy (albo sok z cytryny) i dobrze przemieszaj. Jeśli na dnie jest trochę za dużo wody, to chwilę trzymaj na palniku bez przykrycia, od czasu do czasu mieszając, tak żeby woda wyparowała.
W międzyczasie zrób zasmażkę. Na patelni rozpuść masło i dodaj czubatą łyżkę mąki i rozetrzyj mąkę z masłem tak żeby nie było grudek. Po chwili wszystko zacznie się lekko pienić. Kiedy mąka całkowicie połączy się z masłem, to przelej zasmażkę do garnka z kapustą i dobrze przemieszaj. Trzymaj na palniku jeszcze minutę, a potem zdejmij garnek z kuchenki. To już wszystko.