Cofnij
zupa borowikowa

Zupa borowikowa (ze świeżych lub mrożonych grzybów)

Porcje: 6

Składniki
  

  • 1,5 litra (1500 ml) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • 400 - 500 g borowików (świeżych lub mrożonych)
  • 400 g ziemniaków
  • jeden średni korzeń pietruszki
  • jedna większa cebula
  • przyprawy: liść laurowy i 3 x ziele angielskie
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • tłuszcz do smażenia np. 2 - 3 łyżki oleju plus łyżka masła dla lepszego smaku
  • pół szklanki (125 ml) śmietanki 30 % (max. 3/4 szklanki)
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • natka pietruszki, opcjonalnie

Method
 

  1. Przygotuj warzywa. Obrane ziemniaki i korzeń pietruszki pokrój w małe kawałki/kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój na drobne kawałki. Podczas gotowania zupy ugotuj ulubiony makaron w osolonej wodzie (jeśli chcesz zupę podawać z makaronem).
  2. W garnku rozgrzej olej i dodaj trochę masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
  3. Następnie dodaj świeże lub mrożone borowiki i smaż około 5 – 6 minut, aż puszczą aromat i część wody odparuje.
  4. Potem dodaj ziemniaki i pietruszki oraz wlej bulion lub czysty rosół. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj, a po zagotowania zmniejsz ogień i gotuj zupę 20 – 25 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie dopraw solę, pieprzem oraz dodaj suszony tymianek lub jeśli wolisz, to suszony rozmaryn.
  5. Na koniec wlej śmietankę 30 %, przemieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, ale nie doprowadzaj już do wrzenia. Możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki.

Film