Przygotuj warzywa. Obrane ziemniaki i korzeń pietruszki pokrój w małe kawałki/kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce, a cebulę pokrój na drobne kawałki. Podczas gotowania zupy ugotuj ulubiony makaron w osolonej wodzie (jeśli chcesz zupę podawać z makaronem).
W garnku rozgrzej olej i dodaj trochę masła dla lepszego smaku. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
Następnie dodaj świeże lub mrożone borowiki i smaż około 5 – 6 minut, aż puszczą aromat i część wody odparuje.
Potem dodaj ziemniaki i pietruszki oraz wlej bulion lub czysty rosół. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj, a po zagotowania zmniejsz ogień i gotuj zupę 20 – 25 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie dopraw solę, pieprzem oraz dodaj suszony tymianek lub jeśli wolisz, to suszony rozmaryn.
Na koniec wlej śmietankę 30 %, przemieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze z minutę do dwóch, ale nie doprowadzaj już do wrzenia. Możesz też dodać posiekaną natkę pietruszki.