1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego/drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu
puszka mleczka kokosowegopo otwarciu dobrze przemieszaj
jedna duża cebula
2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
300 g marchewek
800 g ziemniaków
sól i pieprz do smaku
łyżka przyprawy curry
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki cynamonu
kmin rzymski - ok. pół łyżeczki (tylko opcjonalnie, jeśli lubisz)
kolendra albo natka pietruszki - mały pęczek
tłuszcz do podsmażenia np. 3 łyżki oleju plus 30 g masła
słoik/duża puszka ciecierzycy - po odsączeniu około 350 - 400 g
Instrukcje
Najpierw przygotuj wszystkie warzywa. Cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek zetrzyj albo drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę (małą albo średniej wielkości – jaka Ci odpowiada), a marchewki pokrój w cienkie plasterki. Ciecierzycę odsącz na sitku z zalewy.
W garnku rozgrzej olej i dodaj trochę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minut do zeszklenia. Dodaj czosnek, przemieszaj z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty.
Cebulkę i czosnek posyp przyprawą curry, słodką papryką w proszku oraz cynamonem. Opcjonalnie, jeśli lubisz dodaj też kmin rzymski. Przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze kilkanaście sekund. Następnie wrzuć do garnka ziemniaki i marchewkę i ponownie dobrze wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy po warzywach. Smaż wszystko około 5 – 6 minut.
Teraz wlej bulion albo przecedzony przez sitko rosół. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie otwórz mleczko kokosowe i dobrze przemieszaj np. łyżką, bo mleczko lubi się rozwarstwiać. Po tych 15 minutach dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz wlej mleczko kokosowe. Przemieszaj i gotuj zupę jeszcze 5 minut. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec polecam posypać świeżo posiekaną kolendrą lub jeśli wolisz natką pietruszki.