Cofnij
zupa curry z warzywami

Zupa Curry z warzywami i mleczkiem kokosowym

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 5 większych albo 6 mniejszych
Kalorie 380 kcal

Składniki
  

  • 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego/drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • puszka mleczka kokosowego po otwarciu dobrze przemieszaj
  • jedna duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 300 g marchewek
  • 800 g ziemniaków
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka przyprawy curry
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • kmin rzymski - ok. pół łyżeczki (tylko opcjonalnie, jeśli lubisz)
  • kolendra albo natka pietruszki - mały pęczek
  • tłuszcz do podsmażenia np. 3 łyżki oleju plus 30 g masła
  • słoik/duża puszka ciecierzycy - po odsączeniu około 350 - 400 g

Instrukcje
 

  • Najpierw przygotuj wszystkie warzywa. Cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek zetrzyj albo drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę (małą albo średniej wielkości – jaka Ci odpowiada), a marchewki pokrój w cienkie plasterki. Ciecierzycę odsącz na sitku z zalewy.
  • W garnku rozgrzej olej i dodaj trochę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minut do zeszklenia. Dodaj czosnek, przemieszaj z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty.
  • Cebulkę i czosnek posyp przyprawą curry, słodką papryką w proszku oraz cynamonem. Opcjonalnie, jeśli lubisz dodaj też kmin rzymski. Przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze kilkanaście sekund. Następnie wrzuć do garnka ziemniaki i marchewkę i ponownie dobrze wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy po warzywach. Smaż wszystko około 5 – 6 minut.
  • Teraz wlej bulion albo przecedzony przez sitko rosół. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie otwórz mleczko kokosowe i dobrze przemieszaj np. łyżką, bo mleczko lubi się rozwarstwiać. Po tych 15 minutach dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz wlej mleczko kokosowe. Przemieszaj i gotuj zupę jeszcze 5 minut. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec polecam posypać świeżo posiekaną kolendrą lub jeśli wolisz natką pietruszki.

Film