Najpierw przygotuj wszystkie warzywa. Cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek zetrzyj albo drobno posiekaj. Ziemniaki pokrój w kostkę (małą albo średniej wielkości – jaka Ci odpowiada), a marchewki pokrój w cienkie plasterki. Ciecierzycę odsącz na sitku z zalewy.
W garnku rozgrzej olej i dodaj trochę masła. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 – 4 minut do zeszklenia. Dodaj czosnek, przemieszaj z cebulką i przesmaż wszystko jeszcze pół minuty.
Cebulkę i czosnek posyp przyprawą curry, słodką papryką w proszku oraz cynamonem. Opcjonalnie, jeśli lubisz dodaj też kmin rzymski. Przemieszaj i przesmaż wszystko jeszcze kilkanaście sekund. Następnie wrzuć do garnka ziemniaki i marchewkę i ponownie dobrze wszystko przemieszaj, aby rozprowadzić przyprawy po warzywach. Smaż wszystko około 5 – 6 minut.
Teraz wlej bulion albo przecedzony przez sitko rosół. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj zupę na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie otwórz mleczko kokosowe i dobrze przemieszaj np. łyżką, bo mleczko lubi się rozwarstwiać. Po tych 15 minutach dodaj odsączoną z zalewy ciecierzycę oraz wlej mleczko kokosowe. Przemieszaj i gotuj zupę jeszcze 5 minut. W międzyczasie dopraw solą i pieprzem do smaku. Na koniec polecam posypać świeżo posiekaną kolendrą lub jeśli wolisz natką pietruszki.