Cofnij
zupa dyniowa

Zupa dyniowa.

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje 4
Kalorie 263 kcal

Składniki
  

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 średnia dynia np. dynia piżmowa (łączna waga to około 1 - 1,4 kg - waga przed obraniem) moja dynia piżmowa miała dokładnie 1,2 kg. Jeśli używasz dyni mrożonej, to użyj łącznie około 900 - 1000 g, czyli najczęściej są to dwa opakowania.
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (jeśli chcesz, to możesz dać więcej)
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia np. 30 g masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (w wersji wegańskiej możesz użyć samego oleju lub oliwy albo masełka wegańskiego)
  • pół szklanki śmietanki 30 % albo mleka albo mleczka kokosowego - opcjonalnie
  • natka pietruszki, drobno posiekana - opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zacznij od obrania dyni. Jeśli używasz dyni piżmowej to możesz ją obrać ostrą obieraczką do warzyw. Możesz przed obraniem nakłuć ją ostrym nożem w kilkunastu miejscach i włożyć ją do mikrofalówki na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu z mikrofalówki będzie się ją jeszcze łatwiej obierać. Po obraniu odetnij końcówki dyni i przekrój ją na pół. Usuń pestki i pokrój ją na małe kawałki. Cebulę i czosnek również pokrój na mniejsze kawałki.
  • W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone ząbki czosnku, przemieszaj z cebulką i przesmaż go około pół minuty.
  • Następnie wlej bulion (ciepły albo zimny) i dodaj pokrojone kawałki dyni. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to gotuj zupę około 15 minut aż dynia będzie całkowicie miękka. W międzyczasie posól zupę i dodaj słodką paprykę w proszku.
    (Jeśli używasz dynię mrożoną, to nie musisz jej wcześniej rozmrażać. Dodajesz ją bezpośrednio do bulionu, czyli tak samo jak świeżą dynię.)
  • Po tym czasie zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego (będzie łatwiej) albo w blenderze kielichowym. Po blendowaniu dodaj pieprz i w razie konieczności więcej soli i słodkiej papryki. Jeśli chcesz, to możesz dodać słodką śmietankę 30 %, mleczko kokosowe albo zwykłe mleko dla większej kremowości zupy, ale nie jest to konieczne. Zupa będzie pyszna i bez tych dodatków. Możesz też dodać trochę posiekanej natki pietruszki. To już wszystko. Warto podawać np. z chrupiącym pieczywem.

Film