Cofnij
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 263

Składniki
  

  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 średnia dynia np. dynia piżmowa (łączna waga to około 1 - 1,4 kg - waga przed obraniem) moja dynia piżmowa miała dokładnie 1,2 kg. Jeśli używasz dyni mrożonej, to użyj łącznie około 900 - 1000 g, czyli najczęściej są to dwa opakowania.
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku (jeśli chcesz, to możesz dać więcej)
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia np. 30 g masła plus 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (w wersji wegańskiej możesz użyć samego oleju lub oliwy albo masełka wegańskiego)
  • pół szklanki śmietanki 30 % albo mleka albo mleczka kokosowego - opcjonalnie
  • natka pietruszki, drobno posiekana - opcjonalnie

Method
 

  1. Zacznij od obrania dyni. Jeśli używasz dyni piżmowej to możesz ją obrać ostrą obieraczką do warzyw. Możesz przed obraniem nakłuć ją ostrym nożem w kilkunastu miejscach i włożyć ją do mikrofalówki na 2 – 3 minuty. Po wyjęciu z mikrofalówki będzie się ją jeszcze łatwiej obierać. Po obraniu odetnij końcówki dyni i przekrój ją na pół. Usuń pestki i pokrój ją na małe kawałki. Cebulę i czosnek również pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty, a potem dodaj pokrojone ząbki czosnku, przemieszaj z cebulką i przesmaż go około pół minuty.
  3. Następnie wlej bulion (ciepły albo zimny) i dodaj pokrojone kawałki dyni. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to gotuj zupę około 15 minut aż dynia będzie całkowicie miękka. W międzyczasie posól zupę i dodaj słodką paprykę w proszku.
    (Jeśli używasz dynię mrożoną, to nie musisz jej wcześniej rozmrażać. Dodajesz ją bezpośrednio do bulionu, czyli tak samo jak świeżą dynię.)
  4. Po tym czasie zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego (będzie łatwiej) albo w blenderze kielichowym. Po blendowaniu dodaj pieprz i w razie konieczności więcej soli i słodkiej papryki. Jeśli chcesz, to możesz dodać słodką śmietankę 30 %, mleczko kokosowe albo zwykłe mleko dla większej kremowości zupy, ale nie jest to konieczne. Zupa będzie pyszna i bez tych dodatków. Możesz też dodać trochę posiekanej natki pietruszki. To już wszystko. Warto podawać np. z chrupiącym pieczywem.

Film