Składniki
Method
- Dynię piżmowa przekrój na pół i usuń z niej pestki. Polej miąższ dyni olejem lub oliwą i dobrze ją posól, popieprz i posyp cynamonem. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i połóż na blaszkę dynię skórę do dołu. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz przez około 50 minut aż dynia wyraźnie się zarumieni a miąższ będzie miękki. Po tym czasie wyjmij blaszkę i odczekaj kilka minut, aby dynia trochę przestygła, a potem ostrożnie usuń miąższ dyni np. łyżką i przełóż go do garnka. Uwaga! Podaje też czas pieczenia dla dyni Hokkaido: 200°C przez 35–40 minut – miąższ zmięknie, a skórka stanie się delikatna, co sprawia, że dynię Hokkaido możesz jeść ze skórką ORAZ dla dyni zwyczajnej: piecz w 200°C przez 50–60 minut (czasem nawet do 70 min, jeśli kawałki są grube). Podsumowanie pieczenia dyni: Dynia piżmowa – piecz 45–50 min w 200°C, potem łatwo wyjąć miękki miąższ łyżką. Dynia Hokkaido – 35–40 min w 200°C, można wykorzystać razem ze skórką w zupie. Dynia zwyczajna – 50–60 min, czasem 70 min. w 200°C, po upieczeniu miąższ oddzielamy od skórki.
- Do garnka z miąższem wlej ciepły bulion oraz mleczko kokosowe. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Przełóż go do garnka. Zblenduj wszystko za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę
- Po zblendowaniu zupę krótko zagotuj i dopraw przyprawami: solą, pieprzem i cynamonem. Ilość według Twoich preferencji. Jeśli chcesz możesz też zupę doprawić innymi ulubionymi przyprawami np. słodką papryką w proszku czy kurkumą. Pamiętaj, że trzeba być ostrożnym z ilością przypraw, bo są to charakterystyczne i mocne przyprawy. Polecam zacząć od mniejszej ilości i potem ewentualnie doprawić więcej do smaku.