Odetnij oba końce dyni piżmowej ostrym nożem, a następnie przekrój ją wzdłuż na dwie części. Podpowiedź – możesz ułatwić sobie zadanie, wkładając dynię na 2–3 minuty do mikrofalówki, dzięki czemu będzie miększa i łatwiejsza do krojenia. Potem wydrąż środek wraz z pestkami przy pomocy łyżki lub łyżki do lodów. Na koniec posmaruj wnętrze dyni olejem lub oliwą z oliwek i oprósz solidnie solą oraz pieprzem
Przygotuj teraz resztę warzyw. Pomidora podziel na cztery części, cebulę przekrój na pół, marchewkę pokrój na kilka mniejszych kawałków (np. na cztery), a z całej główki czosnku odetnij końcówkę, tak aby osłonić ząbki czosnku (zobacz w filmie albo na zdjęciu). Wszystkie warzywa delikatnie posmaruj olejem lub oliwą
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i połóż dynię piżmową skórą do góry. Najlepiej ułóż ją przy brzegu, żeby zostawić wolne miejsce na inne warzywa, które dołączysz później. Piecz dynię w 220°C przez około 30 minut, następnie dorzuć resztę warzyw i piecz razem kolejne 30 minut. W sumie dynia potrzebuje około godziny w piekarniku, a pozostałe warzywa – pół godziny
Po upieczeniu dyni jej miąższ bardzo łatwo oddziela się od skórki – wystarczy użyć łyżki. Wyjmij miąższ i przełóż do garnka. Przełóż też wszystkie pozostałe warzywa do garnka. Całość zalej bulionem i zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem.Pamiętaj, aby czosnek delikatnie wycisnąć (patrz: video). Do zupy użyj 4 szklanek bulionu, a jeśli wolisz rzadszą konsystencję, dodaj nieco więcej bulionu np. 4 i pół szklanki. Ja wykorzystałam 4 i było w sam raz.
Zagotuj zupę i dopraw przyprawami. Ja dodałam tylko pieprz, sól i słodką paprykę w proszku. Możesz, jeśli chcesz użyć innych przypraw np. gałki muszkatołowej czy suszonych ziół jak rozmaryn, czy suszony tymianek. Do zupy możesz też dodać słodką śmietanę albo mleczko kokosowe. Warto podawać np. z chrupiącym pieczywem i posypać posiekaną natką pietruszki oraz prażonymi ziarnami dyni. To już wszystko. Smacznego.