Cofnij
zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa na bulionie.

Porcje: 6
Kalorie: 105

Składniki
  

  • 1500 ml (6 szklanek) bulionu warzywnego lub delikatnego, przecedzonego przez sitko rosołu
  • 60 g suszonych grzybów np. podgrzybki, borowiki
  • jedna większa cebula
  • jedna średnia marchewka (ok. 100 - 150 g)
  • łyżeczka tymianku i pół łyżeczki rozmarynu (lub inne wybrane ulubione zioła)
  • sól i pieprz do smaku
  • ok. 600 - 700 ml zimnej/letniej wody do moczenia grzybów - po moczeniu grzybów KONIECZNIE zachowaj wodę po moczeniu, wyjdzie jej minimum szklanka
  • do bulionu: 2 x liść laurowy, 6 x ziele angielskie, 8 x czarny pieprz w kulkach, jeden duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny (lub dwie jeśli wolisz)
  • tłuszcz do smażenia: 3 łyżki oleju plus łyżka masła
  • natka pietruszki - opcjonalnie
  • 200 g śmietanki 30 % - opcjonalnie

Method
 

  1. Zacznij do namoczenia grzybów. Suszone grzyby przełóż do naczynia i zalej 600 – 700 ml zimnej wody. Przykryj np. talerzem i odłóż naczynie z grzybami w suche i ciemne miejsce. Mocz grzyby 8–12 godzin. Po tym czasie odcedź grzyby, ale koniecznie zachowaj wodę w której się moczyły, bo dodaje się ją później do bulionu. Tej wody wyjdzie mniej więcej szklanka – półtorej szklanki, czasem ciut więcej. Wodę po moczeniu grzybów przecedź przez cienkie sitko lub gazę i odstaw na bok. To właśnie tam jest najwięcej smaku i aromatu.
  2. Jedną marchewkę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Pokrój jedną dużą cebulę na małe kawałki. Jeśli chodzi o grzyby, to zdecyduj jak wielkie chcesz, aby były to kawałki. Moje grzyby były już pokrojone w średniej wielkości paski. Jeśli chcesz, aby były to małe kawałki, to musisz je dodatkowo pokroić już po moczeniu. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją na małym ogniu około 4-5 minut, aż się zeszkli. Następnie do cebulki dodaj grzyby, przemieszaj i smaż je około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Do grzybów dodaj zioła, czyli suszony tymianek i rozmaryn. Jeśli używasz innych ziół, to dodaj je w tym momencie. Od czasu do czasu zamieszaj.
  3. Do garnka wlej bulion warzywny albo lekki rosół ORAZ wodę po moczeniu grzybów (tę zachowaną wcześniej). Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w kulkach oraz obrany i lekko zgnieciony duży ząbek czosnku. Zagotuj bulion, a kiedy się zagotuje to zmniejsz ogień i dodaj startą marchewkę oraz podsmażone grzyby z cebulką. Od momentu zagotowania gotuj zupę na małym ogniu około 30 – 35 minut. Pod koniec gotowania posól i popieprz do smaku oraz dodaj sok z cytryny. Dodaj jedną łyżkę soku lub ewentualnie dwie. Uwaga! Jeśli chcesz to możesz dodać śmietankę 30 % dla większej kremowości i delikatniejszego smaku. Po dodaniu śmietanki przemieszaj zupę, chwilę podgrzej i zdejmij z ognia. Na koniec możesz dodać posiekaną natkę pietruszki. Możesz podawać z ulubionym makaronem np. łazanki.

Film

Uwagi

Z podanych proporcji wyjdzie około 6 porcji zupy.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 105 bez śmietanki, 205 ze śmietanką
💪 Białko: 3,5 g bez śmietanki, 4,3 g ze śmietanką
🧈 Tłuszcze: 6,7 g bez śmietanki, 16,7 g ze śmietanką
🥔 Węglowodany: 7,1 g bez śmietanki, 8,1 g ze śmietanką