Składniki
Method
- Zacznij do namoczenia grzybów. Suszone grzyby przełóż do naczynia i zalej 600 – 700 ml zimnej wody. Przykryj np. talerzem i odłóż naczynie z grzybami w suche i ciemne miejsce. Mocz grzyby 8–12 godzin. Po tym czasie odcedź grzyby, ale koniecznie zachowaj wodę w której się moczyły, bo dodaje się ją później do bulionu. Tej wody wyjdzie mniej więcej szklanka – półtorej szklanki, czasem ciut więcej. Wodę po moczeniu grzybów przecedź przez cienkie sitko lub gazę i odstaw na bok. To właśnie tam jest najwięcej smaku i aromatu.
- Jedną marchewkę zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Pokrój jedną dużą cebulę na małe kawałki. Jeśli chodzi o grzyby, to zdecyduj jak wielkie chcesz, aby były to kawałki. Moje grzyby były już pokrojone w średniej wielkości paski. Jeśli chcesz, aby były to małe kawałki, to musisz je dodatkowo pokroić już po moczeniu. Na patelni rozpuść masło i dolej trochę oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją na małym ogniu około 4-5 minut, aż się zeszkli. Następnie do cebulki dodaj grzyby, przemieszaj i smaż je około 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Do grzybów dodaj zioła, czyli suszony tymianek i rozmaryn. Jeśli używasz innych ziół, to dodaj je w tym momencie. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Do garnka wlej bulion warzywny albo lekki rosół ORAZ wodę po moczeniu grzybów (tę zachowaną wcześniej). Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz w kulkach oraz obrany i lekko zgnieciony duży ząbek czosnku. Zagotuj bulion, a kiedy się zagotuje to zmniejsz ogień i dodaj startą marchewkę oraz podsmażone grzyby z cebulką. Od momentu zagotowania gotuj zupę na małym ogniu około 30 – 35 minut. Pod koniec gotowania posól i popieprz do smaku oraz dodaj sok z cytryny. Dodaj jedną łyżkę soku lub ewentualnie dwie. Uwaga! Jeśli chcesz to możesz dodać śmietankę 30 % dla większej kremowości i delikatniejszego smaku. Po dodaniu śmietanki przemieszaj zupę, chwilę podgrzej i zdejmij z ognia. Na koniec możesz dodać posiekaną natkę pietruszki. Możesz podawać z ulubionym makaronem np. łazanki.
Film
Uwagi
Z podanych proporcji wyjdzie około 6 porcji zupy.
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 105 bez śmietanki, 205 ze śmietanką
💪 Białko: 3,5 g bez śmietanki, 4,3 g ze śmietanką
🧈 Tłuszcze: 6,7 g bez śmietanki, 16,7 g ze śmietanką
🥔 Węglowodany: 7,1 g bez śmietanki, 8,1 g ze śmietanką
Jedna porcja będzie miała w przybliżeniu:
🔥 Kalorie: 105 bez śmietanki, 205 ze śmietanką
💪 Białko: 3,5 g bez śmietanki, 4,3 g ze śmietanką
🧈 Tłuszcze: 6,7 g bez śmietanki, 16,7 g ze śmietanką
🥔 Węglowodany: 7,1 g bez śmietanki, 8,1 g ze śmietanką