Cofnij
zupa koperkowa

Zupa koperkowa z kwaśną śmietaną.

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje 6
Kalorie 277 kcal

Składniki
  

  • 2 litry bulionu warzywnego albo drobiowego albo czystego rosołu
  • ok. 800 g ziemniaków
  • ok. 300 g marchewki
  • 1 większy korzeń pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia warzyw np. 3 łyżki oleju plus łyżka masła według potrzeb
  • 2 małe pęczki koperku albo jeden duży (wyjdą ok. 2 czubate łyżki posiekanego koperku)
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • liść laurowy plus opcjonalnie 3x ziele angielskie

Instrukcje
 

  • Przed rozpoczęciem gotowania zupy przygotuj wszystkie warzywa, czyli pokrój ziemniakami w kostkę, marchewkę w plasterki albo półplasterki, a cebulkę na małe kawałki. Czosnek drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o małych oczkach. Korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    W garnku rozgrzej olej i opcjonalnie dodaj masło (mocno polecam dodać masło). Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Następnie wrzuć do garnka ziemniaki, marchewkę oraz pietruszkę. Bardzo dobrze wszystko przemieszaj i smaż wszystkie warzywa około 7 – 8 minut. Na koniec dodaj jeszcze czosnek, ponownie dobrze przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
  • Posyp warzywa majerankiem i dobrze przemieszaj. Następnie wlej bulion lub czysty, przelany przez sitko rosół. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, sól oraz pieprz do smaku. Od momentu kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 – 25 aż do miękkości warzyw.
  • Pod koniec gotowania się zupy przygotuj śmietanę. Kwaśnej śmietany nie można wlewać bezpośrednio do zupy. Trzeba ja najpierw zahartować, aby się nie zwarzyła. W tym celu umieść kwaśną śmietanę w naczynku (lub zostaw w opakowaniu, jeśli jest dość duże) i wlej do niej 2 łyżki gorącej zupy. Dokładnie przemieszaj, a następnie dodaj kolejne 2 – 3 łyżki gorącej zupy i ponownie przemieszaj. Powtórz to jeszcze raz – tak żeby śmietana się ogrzała. Dopiero tak ogrzaną kwaśną śmietanę powoli wlewaj do zupy. Podczas wlewania śmietany cały czas mieszaj. Nie gotuj zupy po dodaniu śmietany – po zahartowaniu i dolaniu śmietany do zupy, nie doprowadzaj jej już do wrzenia, tylko lekko podgrzej, ewentualnie trzymaj na małym ogniu przez chwilę. Na koniec dodaj do zupy posiekany koperek (polecam dodać 2 całe łyżki posiekanego koperku – 2 małe pęczki) i przemieszaj. Można podawać 🙂 ♥

Film