Cofnij
zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 25 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 5
Kalorie 292 kcal

Ingredients
  

  • 1,25 litra (5 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • kawałek selera (korzeń selera) - około 200 g
  • większy korzeń pietruszki
  • 2 duże ziemniaki (łącznie około 250 - 300 g)
  • jeden średniej wielkości kalafior
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • por (biała część)
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia np. 3 łyżki oleju plus czubata łyżka masła (można też smażyć na maśle klarowanym
  • pół szklanki śmietanki 30 % - opcjonalnie
  • szczypta (około 1/5 łyżeczki) gałki muszkatołowej - opcjonalnie
  • łyżka soku z cytryny

Instructions
 

  • Przygotuj wszystkie warzywa. Kalafior podziel na małe różyczki, cebulę pokrój na małe kawałki, czosnek posiekaj, pietruszkę i selera obierz i pokrój w kostkę. Białą część pora przetnij wzdłuż na pół, a potem na mniejsze kawałki np. półplasterki. Obrane ziemniaki pokrój w małą kostkę.
    W garnku rozgrzej olej i dodaj łyżkę masła (możesz też smażyć na maśle klarowanym). Kiedy olej się rozgrzeje, to wrzuć pokrojoną cebulkę i pora i smaż warzywa na średnim ogniu około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
  • Następnie wrzuć pokrojonego na mniejsze kawałki selera, pokrojony korzeń pietruszki i pokrojone ziemniaki. Dobrze przemieszaj i przesmaż wszystko około 3 minuty. Podczas smażenia zamieszaj co jakiś czas. Następnie wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół.
  • Kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień, wrzuć pokrojonego kalafiora i gotuj zupę na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 – 20 minut aż do miękkości wszystkich warzyw. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj gałkę muszkatołową.
  • Po tym czasie dobrze zblenduj zupę na gładki krem. Najłatwiej będzie zblendować blenderem ręcznym, ale blender kielichowy również będzie odpowiedni. Po zblendowaniu dodaj sok z cytryny i opcjonalnie śmietankę 30 % albo 36 %. W razie konieczności dopraw większą ilością solą i pieprzu. Zupę krem można podawać z różnymi dodatkami albo bez niczego.

Video