Brokuła podziel na różyczki, a różyczki pokrój dodatkowo na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój na kawałki, a czosnek zetrzyj na tarce. W garnku rozpuść masło i dolej dwie łyżki oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 3 minuty. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż go z cebulką około minuty.
Po tym czasie wlej bulion, a kiedy się zagotuje, to dodaj pokrojone różyczki brokuła oraz około pół łyżeczki soli i 1/3 łyżeczki pieprzu (możesz dodać więcej po zblednowaniu). Gotuj pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie, kiedy brokuły będą już miękkie, zdejmij zupę z kuchenki, odczekaj kilka minut i dobrze zblenduj ją za pomocą blendera ręcznego. Możesz też użyć blendera kielichowego, ale z ręcznym będzie łatwiej.
W razie konieczności dopraw zupę solą i pieprzem. Zupa będzie gęsta i będzie miała ładny, zielony kolor. Możesz też dodać śmietankę np. pół szklanki, ale jeśli nie chcesz, to nie trzeba jej dodawać. Na koniec polecam jednak dodać starty ser np. Grana Padano albo Parmezan – ser dodaje zupie wyrazistszego smaku. Można podawać np. z pieczywem czosnkowym albo zwykłymi grzankami.