Cofnij
zupa z cukinii

Zupa krem z cukinii

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 6
Kalorie 218 kcal

Składniki
  

  • 3 średnie cukinie (w przybliżeniu 1200 - 1300 g)
  • 1,5 litra (1500 g) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu (czystego, przelanego przez sitko)
  • jedna duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 30 g masła plus dwie łyżki oliwy albo oleju
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku
  • 2/3 szklanki orzechów nerkowca albo orzechów włoskich opcjonalnie
  • 50 - 80 g sera Grana Padano, Parmezan albo innego ulubionego, startego na tarce. opcjonalnie

Instrukcje
 

  • W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę i przesmaż ją około 4 minuty. Następnie wrzuć pokrojony czosnek (mogą być większe kawałki), przemieszaj i przesmaż czosnek z cebulą jeszcze minutę.
  • Następnie wlej bulion, a kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i dodaj pokrojone na plasterki albo półplasterki cukinie, sól, pieprz, zioła prowansalskie oraz orzechy nerkowca albo orzechy włoskie. Orzechy są opcjonalnym dodatkiem, ale gorąco polecam je użyć, bo dzięki nim zupa będzie miała ciekawszy smak, konsystencję i aromat.
    Wskazówka: Jeśli chcesz, to możesz orzechy wcześniej podprażyć na patelni albo podpiec krótko (około 10 minut) w piekarniku.
  • Gotuj cukinię około 20 – 25 minut pod przykryciem na małym ogniu, a potem zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego. Na koniec polecam dodać starty ser (najlepiej Grana Padano albo Parmezan, ale może być inny ulubiony), przemieszać i chwilę poczekać aż się roztopi – około minuty.
    Można dodać pół szklanki śmietanki 30 %, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową konsystencję, ale moim zdaniem nie jest to konieczne. Warto podawać z ulubionymi dodatkami np. chrupiącym pieczywem.

Film