Cofnij
zupa krem z młodej marchewki

Zupa krem z młodej marchewki i mleczka kokosowego

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje: 4
Kalorie: 379

Składniki
  

  • 2 pęczki młodej marchewki (łączna waga to około 700 g)
  • 750 ml bulionu warzywnego albo drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • jedna średnia cebula
  • kawałek imbiru - około 2 cm
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki plus 30 g masła w wersji wegańskiej sam olej, wtedy np. 3 - 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka soku z limonki lub cytryny (lub nieco więcej jeśli chcesz)

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Z marchewki odetnij końcówkę i natkę. Umyj i delikatnie obierz skórkę. Pokrój marchewkę w cienkie plasterki. Z imbiru zeskrop skórkę (można to zrobić np. łyżeczką) i zetrzyj go na tarce. Cebulkę pokrój w małą kostkę, a czosnek w plasterki.
    Młoda marchewka ma bardzo cienką skórkę, więc wystarczy ją zeskrobać nożykiem lub delikatnie obrać obieraczką (niektóre osoby zostawiają skórkę – to też opcja, jeśli marchewka jest naprawdę młoda i dobrze umyta).
  2. Do garnka wlej olej i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj czosnek oraz imbir. Przemieszaj wszystko i smaż kolejną minutę.
  3. Następnie dodaj marchewkę, dobrze przemieszaj i smaż około 5 minut. Następnie wlej bulion warzywny lub czysty, przelany przez sitko rosół. Od momentu kiedy bulion się zagotuje to zmniejsz ogień i gotuj zupę pod przykryciem przez około 15 minut.
  4. Wstrząśnij puszkę z mleczkiem kokosowym. Otwórz puszkę i dokładnie wymieszaj całą zawartość łyżką aż uzyskasz jednolitą konsystencję – mleczko z reguły się rozwarstwia. Następnie wlej całe mleczko do zupy, dodaj sól i pieprz do smaku. Polecam też dodać troszkę jakieś ostrej przyprawy np. pokruszone chili albo trochę ostrej papryki w proszku. Przemieszaj i gotuj zupę jeszcze 5 minut.
  5. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i dobrze wszystko zblenduj na gładki krem, najlepiej blenderem ręcznym. Na koniec dodaj świeżo wyciśnięty sok z limonki albo z cytryny. Podawaj solo albo z ulubionymi dodatkami.

Film