Cofnij
zupa z pieczonej dyni i papryki

Zupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i papryki

Czas przygotowania 10 minuty
Czas pieczenia plus gotowania 50 minuty
Łączny czas 1 godzina
Porcje 4
Kalorie 253 kcal

Ingredients
  

  • 1 litr (4 szklanki) bulionu warzywnego dla rzadszej zupy można dodać szklankę więcej
  • 1 dynia Hokkaido (około 1,5 kg)
  • 2 czerwone papryki
  • jedna cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jedno jabłko
  • sól i pieprz do smaku
  • 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek albo oleju
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 % albo w wersji wegańskiej mleczka kokosowego - opcjonalnie

Instructions
 

  • Przygotuj wszystkie warzywa. Przekrój dynię Hokkaido na pół i usuń z niej pestki. Następnie pokrój każdą połówkę na 4 części. Cebulę pokrój na ćwiartki. Papryki przekrój na pół, usuń z nich nasiona i białe części i pokrój każdą połówkę na dwie części. Z ząbków czosnku odetnij końcówki (aby łatwo było go wyciskać po upieczeniu). Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż na nią warzywa. Paprykę ułóż skórką do góry. Pokrój jedno duże jabłko na ćwiartki i również przełóż na blaszkę, obok warzyw. Warzywa polej dwiema łyżkami oliwy z oliwek lub olejem, rozprowadź dłonią oliwę lub olej po warzywach. Na koniec dobrze posól i popieprz.
  • Włóż blaszkę do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (góra – dół) i piecz około 35 – 40 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i odczekaj kilka minut, a potem ostrożnie usuń skórkę z papryki. Dynię Hokkaido po upieczeniu można jeść ze skórą, więc nie trzeba jej usuwać.
  • Następnie przełóż wszystkie warzywa do garnka, wyciśnij czosnek z łupin i wlej bulion. Zagotuj. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj około 10 minut na małym ogniu. W międzyczasie dodaj słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz do smaku.
    Jeśli lubisz, to możesz dodać inne ulubione przyprawy np. gałkę muszkatołową, imbir, kardamon, cynamon albo kurkumę.
  • Po tym czasie bardzo dobrze i dokładnie zblednuj zupę, najlepiej blenderem ręcznym. Zupa jest bardzo dobra sama w sobie, ale opcjonalnie możesz dodać do niej np. pół szklanki śmietanki 30 % albo mleczka kokosowego.
    Uwaga! W przepisie podany jest litr bulionu. Zupa jest dość gęsta. Jeśli chcesz, aby była nieco rzadsza, to dodaj szklankę bulionu więcej.

Video