Składniki
Method
- Do garnka wlej trochę oleju i dodaj masło (masło jest opcjonalnie, ale polecam użyć dla lepszego smaku). Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż około pół minuty.
- Następnie dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, przemieszaj i smaż około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Potem dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze przemieszaj z marchewką i przesmaż około minutę.
- Potem wlej passatę pomidorową, a po wlaniu passaty dodaj troszkę cukru (łyżeczka) i przemieszaj. Smaż przez kilka minut (4 – 5 minut), mieszając, by odparować nadmiar wody i wydobyć smak pomidorów.
- Wlej gorący rosół (czysty, przelany przez sitko) lub bulion. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie – opcjonalnie. Kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj całość około 20 minut na małym ogniu, aż smaki się połączą. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i dodaj suszone zioła np. oregano albo bazylię.
- Zupę możesz zblednować np. za pomocą blendera ręcznego (wtedy będzie bardziej kremowa i gęstsza) albo zostawić taką jaka jest (z kawałkami warzyw). Na koniec dodaj śmietankę 30 %, przemieszaj i odstaw z ognia. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem, opcjonalnie posypaną świeżą natką pietruszki. Świetnie smakuje też z grzankami czosnkowymi. Dla podkręcenia: dodaj odrobinę masła na koniec lub starty ser przy podaniu.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna policzona dla jednej porcji (1/6) bez opcjonalnych dodatków typu makaron, czy ryż.