Cofnij
zupa pomidorowa z passatą

Zupa pomidorowa z passatą.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 4 większe albo 6 mniejsze
Kalorie: 223

Składniki
  

  • 1,5 litra (1500 ml) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego rosołu
  • 700 g passaty pomidorowej polecam firmy Mutti
  • jedna duża cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 200 g marchewki (2 średnie)
  • pół szklanki (125 ml) śmietanki 30 % można dać więcej np. 3/4 szklanki
  • liść laurowy, 2 ziarenka ziele angielskie
  • tłuszcz do podsmażenia np. 2 łyżki oleju plus około 30 g masła (lub według potrzeb)
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka ulubionych suszonych ziół np. oregano albo bazylia
  • 2 łyżki albo 5 lekko czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku - według potrzeb
  • łyżeczka cukru
  • Makaron nitki, świderki lub ryż – do podania
  • natka pietruszki - opcjonalnie, do posypania

Method
 

  1. Do garnka wlej trochę oleju i dodaj masło (masło jest opcjonalnie, ale polecam użyć dla lepszego smaku). Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną drobno cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż około pół minuty.
  2. Następnie dodaj startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, przemieszaj i smaż około 4 minuty, co jakiś czas mieszając. Potem dodaj koncentrat pomidorowy, dobrze przemieszaj z marchewką i przesmaż około minutę.
  3. Potem wlej passatę pomidorową, a po wlaniu passaty dodaj troszkę cukru (łyżeczka) i przemieszaj. Smaż przez kilka minut (4 – 5 minut), mieszając, by odparować nadmiar wody i wydobyć smak pomidorów. 
  4. Wlej gorący rosół (czysty, przelany przez sitko) lub bulion. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie – opcjonalnie. Kiedy się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj całość około 20 minut na małym ogniu, aż smaki się połączą. W międzyczasie dopraw solą, pieprzem i dodaj suszone zioła np. oregano albo bazylię.
  5. Zupę możesz zblednować np. za pomocą blendera ręcznego (wtedy będzie bardziej kremowa i gęstsza) albo zostawić taką jaka jest (z kawałkami warzyw). Na koniec dodaj śmietankę 30 %, przemieszaj i odstaw z ognia. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw większą ilością soli i pieprzu. Podawaj z ulubionym makaronem lub ryżem, opcjonalnie posypaną świeżą natką pietruszki. Świetnie smakuje też z grzankami czosnkowymi. Dla podkręcenia: dodaj odrobinę masła na koniec lub starty ser przy podaniu.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna policzona dla jednej porcji (1/6) bez opcjonalnych dodatków typu makaron, czy ryż.