Pokrój wszystkie warzywa. Marchewki i cebulę na małe kawałki, a brukselkę przekrój na pół. Ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę, a czosnek zetrzyj na tarce.
W garnku rozpuść masło i dolej trochę oleju albo oliwy. Kiedy się rozpuści, to wrzuć pokrojoną marchewkę i cebulę. Przemieszaj i smaż je około 5 minut. Następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj i przesmaż go około pół minuty.
Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj z warzywami i przesmaż ją około pół minuty, tak aby nie było już białych śladów mąki. Następnie powoli wlewaj bulion. Podczas wlewania bulionu cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki. Po wlaniu bulionu wlej mleko.
Do zupy dodaj oregano albo zioła prowansalskie, sól i pieprz. Kiedy się zagotuje, to wrzuć pokrojone ziemniaki.
Kiedy ziemniaki będą się gotować, to rozpuść na patelni trochę masła i dolej nieco oleju lub oliwy. Kiedy się rozpuści, to wrzuć pokrojoną brukselkę i przesmaż ją około 3 minuty, od czasu dobrze mieszając. Po 15 minutach gotowania się ziemniaków, wrzuć podsmażoną brukselkę do zupy i gotuj ją około 10 minut. Wypróbuj czy zupa wymaga doprawienia. Jeśli tak, to dodaj więcej soli albo pieprzu. Na koniec dodaj posiekany drobno koperek i dobrze przemieszaj.Zupa gotowa ♥