Składniki
Method
- Zacznij do przygotowania wszystkich warzyw. Z fasolki odetnij twarde końcówki, a potem podziel fasolkę na dwie, trzy części. Ziemniaki pokrój w kostkę, a marchewki w plasterki. Pora przekrój wzdłuż na pół i pokrój na mniejsze kawałki.W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy alb oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojonego pora i przesmaż go około 2 minuty. Następnie wrzuć pokrojoną marchewkę i ziemniaki, przemieszaj go z porem i przesmażaj wszystko około 3 minuty. Następnie wrzuć starty czosnek, jeszcze raz wszystko przemieszaj i smaż wszystkie warzywa kolejną minutę.
- Teraz wlej gorący bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Kiedy bulion/rosół się zagotują, to dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Dodaj też zioła prowansalskie.
- Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj zupę pod przykryciem 25 – 30 minut. Po 10 minutach gotowania się zupy dodaj pokrojoną fasolkę oraz opcjonalnie kurkumę. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie.
- Teraz dodaj śmietankę słodką albo kwaśną. Jeśli dodajesz słodką, to wlej ją bezpośrednio do zupy. Jeśli dodajesz kwaśną śmietankę 12 % albo 18 % to musisz ją zahartować.Jak ją zahartować? Do kwaśnej śmietany dodaj szczyptę soli i przemieszaj, a potem odlej 2 – 3 łyżki gorącej zupy i bardzo dobrze wymieszaj ze śmietaną. Śmietana powinna być ciepła. Dopiero teraz wlej tak przygotowaną śmietanę do zupy – wlewaj powoli i wlewając cały czas mieszaj. Na koniec warto do zupy dodać posiekany koperek.