W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na małe kawałki cebulę, pokrojoną na mniejsze kawałki albo plasterki marchewki i dobrze przemieszaj. Smaż cebulę i marchewki około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i podsmaż czosnek z warzywami około minutę.
Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z niecałą minutę – tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Mąką zagęszczamy zupę. Następnie powoli wlewaj bulion/rosół. Wlewając, cały czas mieszaj, aby nie było grudek mąki.
Następnie od razu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj też piersi z kurczaka w całości. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj piersi z kurczaka 20 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.
Po 20 minutach gotowania się piersi z kurczaka, wyjmij je z zupy i przełóż do miski. Za pomocą np. dwóch widelców rozszarp piersi na małe kawałki i przełóż je z powrotem do zupy. Zamiast rozszarpać możesz też ugotowane piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę.
Na koniec dodaj śmietankę 30 %, natkę pietruszki i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym makaronem.