Cofnij
zupa z kurczakiem

Zupa z kurczakiem i makaronem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 40 minuty
Porcje 6
Kalorie 331 kcal

Ingredients
  

  • 1,5 litra (6 szklanek) bulionu warzywnego, drobiowego albo rosołu
  • jedna większa cebula
  • 300 - 400 g marchewek
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 piersi z kurczaka (około 400 - 500 g)
  • 30 g masła plus dwie łyżki oleju albo oliwy z oliwek
  • czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • dwa duże ziemniaki albo 3 mniejsze
  • natka pietruszki - opcjonalnie
  • 200 g śmietanki 30 %

Instructions
 

  • W garnku rozpuść masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną na małe kawałki cebulę, pokrojoną na mniejsze kawałki albo plasterki marchewki i dobrze przemieszaj. Smaż cebulę i marchewki około 5 minut, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i podsmaż czosnek z warzywami około minutę.
  • Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i podsmaż wszystko jeszcze z niecałą minutę – tak żeby nie było już widać białych śladków mąki. Mąką zagęszczamy zupę. Następnie powoli wlewaj bulion/rosół. Wlewając, cały czas mieszaj, aby nie było grudek mąki.
  • Następnie od razu wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodaj też piersi z kurczaka w całości. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to gotuj piersi z kurczaka 20 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie albo oregano.
  • Po 20 minutach gotowania się piersi z kurczaka, wyjmij je z zupy i przełóż do miski. Za pomocą np. dwóch widelców rozszarp piersi na małe kawałki i przełóż je z powrotem do zupy. Zamiast rozszarpać możesz też ugotowane piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę.
  • Na koniec dodaj śmietankę 30 %, natkę pietruszki i w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ulubionym makaronem.

Video