Składniki
Method
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Marchewki i korzeń pietruszki obierz i pokrój na małe kawałki np. plasterki albo kostkę. Czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Pora przekrój wzdłuż na pół, a potem pokrój na cienkie półplasterki lub jeszcze mniejsze kawałki.
- Piersi z kurczaka przekrój na pół na cienkie filety ALBO jeśli są mniejsze to lekko rozbij, aby wyrównać grubość. Piersi dobrze posól, popieprz, dopraw słodką papryką w proszku, posyp ulubionymi ziołami np. oregano, ziołami prowansalskimi czy lubczykiem. Możesz je posypać też suszonym czosnkiem. W garnku rozgrzej olej (można dodać łyżkę masła do oleju dla lepszego smaku), a kiedy się rozgrzeje to ostrożnie umieść w garnku piersi z kurczaka i smaż je po około 3 – 4 minuty z każdej strony. Potem wyjmij mięso z garnka i odłóż na bok.
- W razie konieczności dolej więcej oleju i wrzuć pokrojonego pora, marchewkę i korzeń pietruszki. Dobrze przemieszaj i podsmażaj około 5 – 6 minut, od czasu do czasu mieszając. W ostatniej minucie dodaj starty czosnek i przemieszaj.
- Następnie wlej bulion albo czysty rosół. Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 20 minut do miękkości warzyw. W międzyczasie dopraw zupę solą i pieprzem – ilość przypraw według uznania oraz wsyp łyżeczkę ulubionych ziół np. zioła prowansalskie albo oregano. Pod koniec tego czasu (dopiero pod koniec, a nie wcześniej, żeby mięso zachowało swoją soczystość ;P) pokrój piersi z kurczaka w kostkę lub paski.
- Gdy warzywa będę miękkie (czyli po tych 20 minutach) to dodaj do zupy kurczaka i gotuj zupę jeszcze 5 minut. Na sam koniec dodaj posiekany koperek lub natkę pietruszki. Jeśli chcesz, możesz do zupy dolać śmietankę 30 % dla większej kremowości (ale jest to opcjonalne).
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna policzona dla jednej porcji bez opcjonalnych dodatków typu makaron oraz śmietanka.