Cofnij
zupa z młodej kapusty

Zupa z młodej kapusty

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 45 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 169

Składniki
  

  • 2,5 litra (2500 ml) bulionu warzywnego, drobiowego lub czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • główka młodej kapusty średniej wielkości (waga około 1 kg)
  • 4 średnie ziemniaki, najlepiej młode polskie - waga łączna to ok. 400 - 500 g
  • dwa małe pomidory albo jeden duży, najlepiej malinowy
  • jedna średnia cebula
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • jeden korzeń pietruszki (średni)
  • 300 g marchewki (najlepiej młodej)
  • 3 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • pęczek koperku albo natki pietruszki - do wyboru
  • łyżeczka cukru - polecam, ale jest opcjonalna
  • łyżka soku z cytryny
  • tłuszcz do smażenia np. 2 łyżki oleju oraz 30 g masła (lub według potrzeb)
  • czubata łyżeczka oregano albo ziół prowansalskich

Method
 

  1. Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie składniki (ewentualnie młodą kapustę nieco później) – obieranie i krojenie warzyw to najbardziej męcząca część ;). Cebulkę pokrój w małą kostkę, czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce, marchewkę pokrój w cienkie plasterki, a korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w małą kostkę (młodych ziemniaków nie musisz obierać, tylko dobrze je oczyść). Z główki młodej kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój ją na ćwiartki albo na ósemki i i poszatkuj na drobne kawałki. Pomidora pokrój na małe kawałki.
  2. Do garnka wlej olej i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty korzeń pietruszki oraz pokrojoną marchewkę i dobrze przemieszaj. Smaż wszystko 4 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek, dobrze przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
  3. Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze przemieszaj i podsmaż wszystko około minutę, a potem wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Dodaj też pokrojone ziemniaki. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
  4. Po tym czasie dodaj pokrojoną kapustę, sól i pieprz, oregano albo zioła prowansalskie oraz opcjonalnie cukier. Gotuj jeszcze 15 minut aż do miękkości kapusty. Na ostatnie 2 minuty gotowania dodaj do zupy sok z cytryny. A już na sam koniec dodaj drobno posiekany koperek albo jeśli wolisz to natkę pietruszki. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw większą ilością soli albo pieprzu.

Film