Przed rozpoczęciem gotowania przygotuj wszystkie składniki (ewentualnie młodą kapustę nieco później) – obieranie i krojenie warzyw to najbardziej męcząca część ;). Cebulkę pokrój w małą kostkę, czosnek posiekaj albo zetrzyj na tarce, marchewkę pokrój w cienkie plasterki, a korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokrój w małą kostkę (młodych ziemniaków nie musisz obierać, tylko dobrze je oczyść). Z główki młodej kapusty usuń wierzchnie liście, pokrój ją na ćwiartki albo na ósemki i i poszatkuj na drobne kawałki. Pomidora pokrój na małe kawałki.
Do garnka wlej olej i dodaj masło. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć cebulkę i smaż ją około 3 minuty, a potem dodaj starty korzeń pietruszki oraz pokrojoną marchewkę i dobrze przemieszaj. Smaż wszystko 4 minuty. Po tym czasie dodaj czosnek, dobrze przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Dobrze przemieszaj i podsmaż wszystko około minutę, a potem wlej bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Dodaj też pokrojone ziemniaki. Kiedy bulion się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 10 minut.
Po tym czasie dodaj pokrojoną kapustę, sól i pieprz, oregano albo zioła prowansalskie oraz opcjonalnie cukier. Gotuj jeszcze 15 minut aż do miękkości kapusty. Na ostatnie 2 minuty gotowania dodaj do zupy sok z cytryny. A już na sam koniec dodaj drobno posiekany koperek albo jeśli wolisz to natkę pietruszki. Wypróbuj i w razie konieczności dopraw większą ilością soli albo pieprzu.