Przed rozpoczęciem przygotowania zupy pokrój wszystkie warzywa, czyli cebulę, seler naciowy, marchewkę oraz brokuł na małe kawałki. Czosnek zetrzyj na tarce.
Rozpuść w garnku masło i dolej trochę oliwy z oliwek albo oleju roślinnego. Kiedy masło się rozpuści, to wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę oraz seler naciowy. Smaż warzywa na małym/średnim ogniu około 5 minut, a następnie dodaj starty czosnek, przemieszaj z warzywami i przesmaż go około jedną minutę.(jeśli nie chcesz dodawać selera naciowego, to dodaj więcej marchewki) Następnie posyp mąką pszenną warzywa, przemieszaj z warzywami i podsmażaj około pół minuty, aby nie było żadnych białych śladów mąki. Następnie powoli wlewaj bulion albo rosół – podczas wlewania cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
Od momentu kiedy bulion albo rosół się zagotują, to zmniejsz mocno ogień i gotuj warzywa na małym ogniu około 15 minut, a potem wrzuć pokrojony brokuł i gotuj zupę kolejne 10 minut. W międzyczasie posól, popieprz i dodaj zioła prowansalskie
Następnie dodaj do zupy tortellini i gotuj je pod przykryciem tyle ile wymaga tego przepis na opakowaniu – z reguły jest to jedna minuta. Następnie dodaj śmietankę 30 % i dobrze przemieszaj. Jeśli nie chcesz, to nie musisz dodawać śmietanki.Uwaga! Zupa z tortellini smakuje najlepiej zaraz po przygotowaniu. Jeśli zostało Ci jednak trochę zupy i chcesz ja zjeść później np. za kilka godzin, to miej na uwagę, ze tortellini “wchłonie” część płynu i trzeba będzie dodać trochę bulionu lub wody np. dwie szklanki (polecam dodać bulion w takim przypadku, żeby zupa miała lepszy smak).