Cofnij
zupa z zielonej fasolki

Zupa z zieloną fasolką i śmietanką.

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 35 minuty
Porcje: 6 większych albo 8 mniejszych
Kalorie: 313

Składniki
  

  • 1,75 litra (7 szklanek) bulionu warzywnego/drobiowego/czystego rosołu
  • 500 g zielonej fasolki szparagowej
  • 300 g marchewek
  • jedna duża cebula
  • 2 duże albo 4 małe ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • tłuszcz do podsmażenia np. 2 - 3 łyżki oleju plus 30 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • czubata łyżeczka ulubionych suszonych ziół np. suszony tymianek albo zioła prowansalskie
  • 200 g śmietanki 30 %
  • pęczek koperku (około 2 łyżki posiekanego koperku)

Method
 

  1. Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczach albo pokrój na małe kawałki. Ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę, a cebulę na drobno. Czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Natomiast z fasolki szparagowej odetnij kocówki, a każdą fasolkę pokrój na mniejsze kawałki np. podziel każdą fasolkę na 3 części.
  2. W garnku rozpuść masło i dolej olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty do zeszklenia, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
  3. Następnie dodaj startą marchewkę i ziemniaki, dobrze przemieszaj z cebulką i smaż około 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej bulion lub czysty rosół.
  4. Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 5 minut, a potem dodaj pokrojoną fasolkę i gotuj kolejne 15 minut aż do miękkości fasolki. W międzyczasie dopraw solą i pieprz do smaku oraz dodaj ulubione zioła np. suszony tymianek. Na sam koniec wlej śmietankę 30 % oraz dodaj posiekany koperek. Przemieszaj i zdejmij z ognia.

Film

Uwagi

Wartość kaloryczna podana jest dla jednej porcji, czyli 1/6.