Składniki
Method
- Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Marchewkę zetrzyj na tarce o grubych oczach albo pokrój na małe kawałki. Ziemniaki pokrój w mniejszą kostkę, a cebulę na drobno. Czosnek zetrzyj na tarce albo drobno posiekaj. Natomiast z fasolki szparagowej odetnij kocówki, a każdą fasolkę pokrój na mniejsze kawałki np. podziel każdą fasolkę na 3 części.
- W garnku rozpuść masło i dolej olej. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje to wrzuć pokrojoną cebulkę i smaż ją około 3 minuty do zeszklenia, a potem dodaj starty czosnek, przemieszaj i smaż jeszcze minutę.
- Następnie dodaj startą marchewkę i ziemniaki, dobrze przemieszaj z cebulką i smaż około 4 – 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie wlej bulion lub czysty rosół.
- Od momentu kiedy bulion/rosół się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu około 5 minut, a potem dodaj pokrojoną fasolkę i gotuj kolejne 15 minut aż do miękkości fasolki. W międzyczasie dopraw solą i pieprz do smaku oraz dodaj ulubione zioła np. suszony tymianek. Na sam koniec wlej śmietankę 30 % oraz dodaj posiekany koperek. Przemieszaj i zdejmij z ognia.
Film
Uwagi
Wartość kaloryczna podana jest dla jednej porcji, czyli 1/6.