Cofnij
zupa z ziemniakami i boczkiem

Zupa z ziemniakami i boczkiem

Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Łączny czas 50 minuty
Porcje: 6
Kalorie: 577

Składniki
  

  • 1,75 litra bulionu warzywnego, drobiowego albo czystego, przelanego przez sitko rosołu
  • jedna średnia albo duża cebula
  • dwie albo trzy marchewki (łącznie około 250 - 300 g)
  • 2 duże albo 3 małe ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • czubata łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • około 350 - 400 g boczku wędzonego
  • około 900 - 1000 g ziemniaków
  • pół szklanki (125 ml) śmietanki 30 % można dać 3/4 szklanki

Method
 

  1. Pokrój boczek na kawałki np. kostkę, słupki albo grubsze paski. Wrzuć boczek na zimny garnekPodgrzewaj na średnim ogniu, nie dodając tłuszczu – boczek sam zacznie się powoli wytapiać. Mieszaj co 2 – 3 minuty, aby równomiernie się przyrumienił. Smaż 5-10 minut, aż stanie się złocisty i chrupiący. Kiedy boczek się usmaży i będzie taki jak tego chcesz, to zdejmij boczek z garnka i odłóż na bok.
  2. W razie konieczności dodaj trochę oleju (wytopiony tłuszcz z boczku już jest w garnku). Następnie wrzuć pokrojoną cebulę i pokrojoną marchewką i smaż wszystko około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż go około pół minuty.
  3. Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż ją kilkanaście sekund, aż znikną białe ślady mąki. Kiedy białe ślady mąki zniknąć to powoli wlewaj bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Podczas wlewania, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
  4. Potem dodaj do garnka pokrojone ziemniaki, boczek (małą część boczku możesz zostawić później do dekoracji). Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to gotuj zupę około 25 minut. W międzyczasie dodaj majeranek oraz dopraw solą i pieprzem.
  5. Na ostatnie 5 minut gotowania się zupy wlej śmietankę 30 % i przemieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Film