Pokrój boczek na kawałki np. kostkę, słupki albo grubsze paski. Wrzuć boczek na zimny garnek. Podgrzewaj na średnim ogniu, nie dodając tłuszczu – boczek sam zacznie się powoli wytapiać. Mieszaj co 2 – 3 minuty, aby równomiernie się przyrumienił. Smaż 5-10 minut, aż stanie się złocisty i chrupiący. Kiedy boczek się usmaży i będzie taki jak tego chcesz, to zdejmij boczek z garnka i odłóż na bok.
W razie konieczności dodaj trochę oleju (wytopiony tłuszcz z boczku już jest w garnku). Następnie wrzuć pokrojoną cebulę i pokrojoną marchewką i smaż wszystko około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodaj starty albo posiekany czosnek, przemieszaj i przesmaż go około pół minuty.
Następnie posyp warzywa mąką pszenną, przemieszaj i przesmaż ją kilkanaście sekund, aż znikną białe ślady mąki. Kiedy białe ślady mąki zniknąć to powoli wlewaj bulion albo czysty, przelany przez sitko rosół. Podczas wlewania, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki mąki.
Potem dodaj do garnka pokrojone ziemniaki, boczek (małą część boczku możesz zostawić później do dekoracji). Od momentu kiedy bulion się zagotuje, to gotuj zupę około 25 minut. W międzyczasie dodaj majeranek oraz dopraw solą i pieprzem.
Na ostatnie 5 minut gotowania się zupy wlej śmietankę 30 % i przemieszaj. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.